D'avui a un any just començaran els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, sempre que les obres hi estiguin acabades. Només 366 dies abans de la gran cita de l'esport mundial la Catalunya Central té una aposta clara per a aquesta competició i tot de competidors que, si els van bé les coses en els propers dotze mesos, hi podrien ser. És una situació semblant a la de fa quatre anys a Londres, on només el ciclista de muntanya ceretà Josep Antoni Hermida va prendre part a la competició.

De fet, la densitat d'esportistes de casa nostra que poden competir a Rio és força baixa, i que tinguin moltes possibilitats de ser-hi, encara menys. Hermida és la jugada segura, tot i que aleshores estarà a punt de fer 38 anys. Serien els seus cinquens Jocs, amb un quart lloc a Sydney i a Londres i una fantàstica plata a Atenes 2004. Aquest any va haver d'aturar-se per solucionar uns problemes d'origen pulmonar. Quan va tornar a estar en condicions, però, va ser seleccionat per als Jocs Europeus de Bakú, dels quals es va haver de retirar, i ara prepara el Mundial que es disputarà la primera setmana de setembre a Andorra.

Abans de competir a Londres, ara fa tres anys, ja va dir que no veia que aquella fos la seva última cita olímpica i que volia arribar a Brasil. Ara mateix ocupa la dissetena posició del rànquing mundial i només hi ha un altre corredor espanyol, Sergio Mantecón, que el superi (és dotzè) en un rànquing en què entre els deu primers hi ha sis suïssos però que lidera el multicampió francès Julien Absalon. Si els Jocs es fessin avui, l'únic dels nostres que segur que hi seria present és ell.