U

na nit molt especial. L'Athletic va assolir, el divendres davant del Barça, i en l'anada de la Supercopa d'Espanya, la seva primera victòria per un marcador de 4-0 en els 102 duels -84 de Lliga, 14 de Copa, 3 de Supercopa i 1 de Copa de la UEFA- que van enfrontar a ambdós equips a San Mamés. Aquest resultat plasmat pel gol de Mikel San José en la primera meitat i els tres d'Aritz Aduriz després del descans és el quart més ampli aconseguir per l'equip basc amb el blaugrana a La Catedral, tot i que els tres anteriors, tots en Lliga, es remunten a les dècades dels 20 i 30 del segle passat.

El primer d'ells va ser el 5-1 del 31 de març de 1929, en l'edició inaugural del campionat domèstic; el segon l'històric 12-1, rècord absolut en el torneig, del 8 de febrer de 1931; i l'últim d'ells el 6-1 del 24 de desembre de 1933. L'última ocasió en la que l'Athletic li va marcar quatre gols al Barça a San Mamés va ser fa gairebé 35 anys, el 21 de desembre de 1980, quan l'equip dirigit per Iñaki Saez va vèncer per 4-1 al conjunt d'Helenio Herrera amb tres gols de Manu Sarabia i un altre de Txema Noriega, que van ser retallats per Migueli.

En cas de fer valdre aquest 4-0 en el partit de tornada que es disputarà demà al Camp Nou (22 hores) el club blanc-i-vermell portaria un trofeu a les seves vitrines 31 anys després de guanyar el seu últim títol, el de la Copa del Rei de 1984, que va conquerir després de derrotar, precisament, al Barça per 1-0 en la final. Aquella victòria, unida al campionat de Lliga guanyat també pels blanc-i-vermells aquella temporada li va donar a l'Athletic automàticament l'única Supercopa que figura en el seu palmarès, que adorna a més amb 23 Copes i 8 lligues.