La saltadora de l'Avinent Manresa Emília del Hoyo serà la sisena bagenca en els últims tres anys que començarà una aventura personal i esportiva als Estats Units. L'atleta manresana ha estat becada per la California State University, a Sacramento, per compaginar estudis i entrenaments.

El fet de poder preparar-se als Estats Units és important per als atletes de casa nostra, sobretot per l'experiència vital i també acadèmica que suposa. El sistema universitari dels Estats Units permet compaginar estudis i esport, ja que la competició es troba arrelada a tot el territori i les proves omplen estadis de 30.000 espectadors. Els resultats que s'hi aconsegueixen, però, no sempre són els desitjats.

Així doncs, ara mateix hi ha una vintena d'atletes catalans gaudint d'aquesta experiència, però la majoria no han arribat a assolir una gran millora en el rendiment.

Així, a tall d'exemple, entre tots els exiliats als Estats Units, només el lleidatà Arnau Erta, que ha fet un millor temps de 13.73 en els 110 metres tanques, i la saltadora barcelonina Clàudia Garcia, que ha aconseguit 1,90 metres en alçada, han fet un gran avenç en les seves marques. Tot i els resultats, però, la diferència de nivell en la preparació del sistema universitari espanyol respecte del nord-americà provoca que molts prefereixen creuar l'Atlàntic.

Precedents de tot tipus

La primera atleta bagenca que va afrontar una aventura d'aquest tipus va ser la santjoanenca Meritxell Soler, a l'Augustana College de Sioux Falls, a Dakota del Sud. Ella ja hi ha acabat l'experiència amb un graduat en biologia i una bona millora en la seva marca.

L'estiu passat va ser quan es va produir el desembarcament més gran. D'aquesta manera, la surienca del Barça Alba Casanovas va anar a la West Texas A&M University; el manresà del mateix equip Albert Martínez va ser becat per la Riverside City College; la navarclina Núria Tió, de l'Avinent, va aterrar a la University of California Berkeley i, finalment, l'obstaculista manresà Oussama Chouati va anar a la University of Maryland Eastern Shore. Tots quatre hi continuaran els seus estudis durant el proper curs.