Kenya domina el medaller dels Mundials d'atletisme amb sis ors en una demostració que el país africà ha diversificat les proves en què és poderós. També és cert, però, que ahir els africans es van veure esquitxats per dos casos de dopatge, els de les velocistes Koki Manunga i Joyce Zakary, suspeses per la federació internacional.

Tot arriba en un moment en què els kenyans han tret el cap amb èxit en curses de més velocitat i també en concursos. És el cas de Julius Yego, que ahir va guanyar l'or en javelina. Yego va emular el seu company Nicholas Bett, que el dia abans havia vençut en una disciplina tan poc habitual en els corredors del seu país com els 400 metres tanques, i va guanyar un concurs reservat per a nòrdics i txecs. Va fer la millor marca de l'any amb 92.72, i va superar l'egipci El Sayed i el finlandès Pitkamaki, que van completar el podi.

No va ser l'únic or per al seu país. En una emocionant final de 3.000 obstacles femenins, Hyvin Kiyeng Jepkemoi va vèncer a l'esprint la tunisiana Habiba Ghribi. El tercer lloc va correspondre a l'alemaya Gesa Felicitas Krause.

La millor final de la jornada, però, va ser la de 400 metres, en què el sud-africà Wayde van Niekerk va fer la quarta millor marca de la història, amb 43.48. El segon lloc va ser per al nord-americà LaShawn Merritt i el tercer per a Kirani James, de Grenada. Els altres campions van ser la cubana Yarisley Silva en perxa, davant de la brasilera Fabiana Murer i de la grega Nikoleta Kyriakopoulou, i la txeca Zuzana Hejnova en els 400 tanques, que va superar les americanes Shamier Little i Cassandra Tate.

Gatlin millor que Bolt

Ahir també van tornar a la pista els velocistes per a les semifinals dels 200 metres, la final dels quals es corre avui 14.55 hores. El líder de l'any, Justin Gatlin, va fer millor temps (19.87) que Usain Bolt (19.95). Serà un altre gran duel en què cap dels seus contrincants no aspira a l'or.

Quant als espanyols, desastre en els 5.000 metres, amb eliminació d'Ilias Fifa, Jesús España i Alemayehu Bezabeh en els 5.000 metres. Pablo Torrijos va acabar un any de lesions amb l'eliminació en el triple salt (16,32 metres) i Yidiel Contreras també va quedar fora de joc en els 110 metres tanques.