Arribava a Pequín generant molts dubtes pel seu estat físic després d'una temporada en la qual gairebé no havia competit, però això no és suficient per aturar el millor velocista de la història. Usain Bolt, que va guanyar els 100 metres diumenge per una sola centèsima, va imposar ahir la seva llei en la prova que li va més bé, els 200 metres. Va vèncer el seu gran rival, que no enemic, com es va demostrar després, Justin Gatlin, amb un temps de 19.55, pels 19.74 del nord-americà, i va sumar la seva desena medalla d'or en uns Mundials, rècord en la història dels campionats. I encara poden ser onze si Jamaica s'imposa en els 4x100 metres.

La final dels 200 només va tenir el color groc de Bolt, que va sortir del revolt davant de Gatlin, que corria per un carrer més interior, i va anar controlant fins a la victòria final. Més emocionant va ser la lluita pel bronze, en què el sud-africà Anaso Jobodwana va guanyar per només dues mil·lèsimes el panameny Alonso Edward.

Després de la cursa, Bolt es mostrava exultant i manifestava que "sóc feliç. Us vaig dir que ho faria, no en tenia cap dubte. No em preocupava la marca, jo sabia que no estava en forma per fer un nou rècord del món, però quan arriba el 200 sóc una altra persona. Aquest triomf és un regal per a mi i per al meu país".

Per la seva banda, Gatlin va semblar que es prenia millor aquesta derrota que la dels cent. Es va fotografia assegut amb Bolt en actitud distesa i va recordar que "sóc més vell que ell [33 anys] i encara corro bastant bé. Estava molt concentrat en la meva cursa i sortir bé del revolt. Esperava que Bolt estigués tan fort com jo i allà era. Estic feliç d'haver fet una bona cursa fins al final", recordant que en els 100 van ser les darreres passes les que li van prendre el triomf.

Gairebé dos rècords del món

La resta de la jornada no va ser pas pitjor que la cursa gran del dia. Va destacar el concurs de triple salt, en què el nord-americà Christian Taylor va revalidar el títol amb un extraordinari salt de 18,21 metres, només vuit centímetres darrere del mític rècord del món, que ja té vint anys, del britànic Jonathan Edwards a Göteborg. Segon va ser el cubà Pedro Pablo Pichardo (17.73) i tercer, el portuguès Nélson Evora (17.52).

En l'altre concurs que ahir vivia la final, el del martell femení, la guanyadora també va estar a punt d'arribar a la plusmarca universal. La polonesa Anita Wlodarczyk, que ja ostenta aquest registre amb 81,08 metres, ahir en va llançar 80,85 en el seu quart intent i va ser molt superior a les seves rivals. La xinesa Wenxiu Zhang va ser segona (76.33) i la francesa Alexandra Tavernier, tercera (74.02).

En l'altra prova a la pista que vivia la final, la nord-americana Allyson Felix va fer bons els pronòstics i va guanyar els 400 metres amb la millor marca de l'any, 49,26 metres. Segona va ser la bahamenya Shaunae Miller (49.67) i després van venir quatre jamaicanes, encapçalades per Shericka Jackson, bronze amb 49.99. De les finals d'avui destaquen els 200 metres femenins, amb l'holandesa Schippers com a favorita, però amb dura competència de la jamaicana Thompson, la nord-americana McGrone i la britànica Asher-Smith.

Beitia salva el dia

Pel que fa als espanyols, una nova jornada decebedora salvada per la segona i última possibilitat de medalla als Mundials, la cantàbrica Ruth Beitia, que va entrar a la final de salt d'alçada amb facilitat i saltant 1,92 metres. També va arribar a les semifinals dels 1.500 el balear David Bustos, tot i que en van quedar eliminats el palamosí Adel Mechaal i Víctor Corrales. Les altres eliminacions del dia van ser la de Lois Maikel Martínez en el llançament de disc, de Caridad Jerez en els 100 metres tanques i particularment sagnant va ser la de Maria del Mar Jover en el salt de llargada, en què va quedar fora de combat amb tres nuls. Avui comença el decatló, amb Pau Tonnesen i Jorge Ureña i abans s'hauran fet els 20 km marxa femenins, amb tres representants.