F

a dos anys, en el Mundial de Moscou, Rússia va guanyar el medaller amb 17 medalles, 7 de les quals d'or. Enguany, a Pequín, l'equip rus només ha pujat quatre cops al podi, amb dos ors. Els escàndols de dopatge han dinamitat el colós europeu, que ha hagut de prescindir de força atletes acusats de fer trampes. A Pequín, en canvi, s'ha vist l'ascens impressionant de Kenya, que ahir va tancar els seus grans Mundials amb un or i dues plates més. També és cert, però, que dues velocistes d'aquest país van ser atrapades havent donat positiu en un control i castigades. Kenya s'expandeix, però haurà de controlar aquest creixement si no vol repetir els errors d'altres països.

La caiguda dels favorits

Si hem de parlar d'una sorpresa clara en l'última jornada dels Mundials aquesta és la derrota de la gairebé invencible Genzebe Dibaba en els 5.000 metres. La campiona dels 1.500 va arribar cansada al darrer dia, després de tres curses d'un quilòmetres i mig i de les semifinals dels cinc quilòmetres. La seva compatriota Almaz Ayana ho va veure i la va atacar des de l'inici fins a despenjar-la tres voltes abans del final. Va vèncer amb 14.26.83, rècord dels campionats, i, a més, Dibaba va ser superada per la seva compatriota Senbere Teferi a la línia de meta.

Hores abans, una altra Dibaba, Mare, sense cap parentiu amb l'anterior, havia guanyat la marató en una arribada a l'esprint amb la kenyana Helah Kiprop i la també africana nacionalitzada qatariana Eunice Jepkirui Kirwa.

Pel que fa a la resta de curses, Asbel Kiprop va revalidar el títol de campió dels 1.500 amb una recuperació estratosfèrica en la recta final. El seu compatriota, el també kenyà Elijah Motonei Managoi, va ser segon i el marroquí Abdalaati Iguider va llançar-se a terra per derrotar el campió olímpic, l'algerià Taoufik Makhloufi, i endur-se la medalla de bronze.

En els relleus, Jamaica, finalment segona al medaller, va superar els americans i els britànics en la cursa masculina i, en la femenina, van ser els Estats Units els que es van imposar a Trinitat i Tobago i el Regne Unit.

Els dos concursos que ahir van viure finals tampoc no es van escapar de les sorpreses. El canadenc Derek Drouin va necessitar un desempat sobre 2,34 per guanyar l'or davant del xinès Guowei Zhang i l'ucraïnès Bohdan Bondarenko. Aquest darrer i el qatarià Mutaz Essa Barshim van demostrar que el 2015 ha estat dolent per a ells amb dues actuacions per sota del que se n'espera. Finalment, en la javelina femenina, la campiona, la txeca Barbora Spotakova, no va passar ni a la millora. Va guanyar l'alemanya menys favorita, Katharina Molitor, davant de la xinesa Huihui Lyu i de la sud-africana Sunette Viljoen.

Espanya va tancar la seva mala actuació, amb un or i uns sola plaça de finalista, amb 17è lloc d'Alessandra Aguilar en marató.