La guerra oberta entre l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) i el Consejo Superior de Deportes (CSD) pel cas Ourense ja és un fet. Dilluns, la primera va decidir, en assemblea, no admetre el conjunt gallec a la lliga Endesa escudant-se en uns estatuts que diuen que, en el moment en què es va fer l'auditoria imprescindible per acceptar-lo, el club estava en causa de dissolució i que, per tant, no complia les condicions mínimes per jugar. Ahir, el president del CSD, Miguel Cardenal, va recordar que l'administració és la garant de la legalitat i va avisar que no permetrà que els divuit clubs que ara mateix formen part de la competició l'aconsegueixin tancar, és a dir, que no hi hagi ni ascensos, ni descensos, com és el seu objectiu, segons ell.

En una trobada amb periodistes abans de participar en un curs de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, Cardenal va recordar que les competències de l'ACB són "delegades" de l'administració, que és qui ha de garantir que es compleixi la legalitat. De fet, el CSD ja va emetre una resolució l'11 de juliol passat en què exhortava els clubs a admetre l'Ourense, ja que posteriorment a l'auditoria havia aconseguit un acord d'explotació del pavelló que en garantia la viabilitat econòmica.

Decisió federativa

Ahir, Cardenal va recordar que els requisits per accedir a les competicions "no s'han de resoldre de manera assembleària", sinó a través d'una decisió "de les competicions, federacions i lligues, supervisades pel CSD". En aquest sentit, Cardenal va lamentar que la lliga de bàsquet tingui una "tradició" que l'organisme que presideix no comparteix ja que, segons va recordar, l'any passat va fer el mateix amb un altre equip [el Bilbao Basket] i té d'altres casos similars en la seva història [Obradoiro].

No es poden evitar els ascensos

En el fons de la discussió, més enllà de si l'Ourense compleix o no els requisits necessaris per jugar a l'ACB, hi ha un tema clar de fons, que és la voluntat dels divuit equips que ara mateix formen l'associació, inclòs el Fuenlabrada, de blindar la competició, d'evitar que hi hagi descensos i, per tant, ascensos, per salvar la seva economia. Cardenal va exclamar que "de cap manera no podem consentir que els que són a dins de la competició la pretenguin tancar, és a dir, afavorir els seus interessos i impedir que els equips que guanyen el dret esportiu a pujar arribin a aquesta competició".

En els últims anys, el Burgos ha estat el principal perjudicat per aquestes condicions, que només ha permès l'ascens de l'Andorra en les tres últimes temporades. En les dues primeres, el Bàsquet Manresa en va resultat beneficiat, ja que havia estat últim la temporada 2012-13 i no va pujar ningú, i penúltim en la 2013-14 i aleshores només va ascendir l'equip del Principat.