Després del xoc que va provocar dissabte l'accident en una prova automobilística més important de la història d'Espanya ahir va arribar el moment d'obrir el debat sobre la seguretat en aquestes proves. El fet que el Peugeot 206 conduït per Sergio Tabeayo impactés de ple amb una cuneta plena d'espectadors, en una zona on el vehicle podia anar a parar en cas d'accident, va fer créixer l'opinió que les víctimes, tant els morts com els setze ferits, eren en un lloc no adequat. Ahir, però, l'alcalde de Carral, el terme municipal on va tenir lloc l'accident, va respondre que la fatalitat va provocar el desenllaç i que ell mateix s'hauria "estat allà mirant la cursa amb la meva pròpia família".

Així, José Luis Fernández, l'alcalde, va manifestar a la Cadena Cope, ahira la matinada, que "era un lloc segur. Jo amb els meus fills m'hi hauria posat". A més, va recordar que les mesures de seguretat "estaven en regla. Tenia tots els permisos". Alguns dels participants també van assegurar que "era un revolt molt ràpid, però va ser mala sort. En condicions normals era un lloc altament segur, però en començar a fer voltes de campana va anar sense control i tot va passar per mala sort, ja que normalment el cotxe hauria marxat cap a l'exterior".

Anys sense curses

D'altra banda, però, hi ha qui recorda que Carral no rebia una cursa automobilística d'aquest tipus, pertanyent al campionat gallec, des de feia cinc anys i que hi ha poca cultura per part dels aficionats sobre les zones elevades i segures en les quals cal situar-se per seguir els ral·lis com aquest.

La realitat és que el cotxe va sortir disparat, va envestir tota la zona de la cuneta i va provocar la tragèdia, amb sis morts, entre ells una dona embarassada a punt de donar a llum, el seu marit i una nena petita. Ahir al matí van ser donades d'alta cinc de les persones que van resultar ferides, però algunes d'elles ho estaven de gravetat, inclosa una que es mantenia a la Unitat de Cures Intensives del Complex Hospitalari Universitari de la Corunya.

El pilot, en estat de xoc

L'altra víctima de l'accident és el pilot del cotxe accidentant, Sergio Tabeayo, que ahir es trobava "destrossat i enfonsat" pel que havia succeït i que, segons va manifestar el mateix alcalde de Carral, "no va saber què havia fet fins que va sortir del cotxe". El batlle va participar ahir al migdia en la lectura d'una declaració institucional en memòria de les víctimes. Va declarar que no havia parlat directament amb Tabeayo, veí precisament d'aquesta localitat corunyesa, però sí que ho havia fet amb la família i alguns amics des del moment de l'accident.

Segons el seu relat, el pilot, que va donar negatiu en el test d'alcohol i drogues que se li va practicar, "va sortir de la carretera i ja no va veure res més" fins que no va abandonar el vehicle. Tant Carral com la localitat veïna de Cambre van retre ahir un emotiu homenatge a les sis víctimes mortals de l'accident amb dos actes als quals van assistir unes 500 persones davant dels consistoris. Els morts eren una mare i una filla petita, la parella mencionada anteriorment, amb la dona embarassada, i dues persones més, una de les quals de la Corunya.