L'holandès Tom Dumoulin (Giant) va complir amb la seva condició de favorit i es va imposar en la contrarellotge de 38,7 quilòmetres disputada a Burgos, en la qual va superar els seus rivals directes i va posar-se el mallot vermell de líder. Dumoulin va aconseguir un temps de 46:01 minuts, i va treure més d'un minut al polonès Maciej Bodnar (Tinkoff) i a l'espanyol Alejandro Valverde (Movistar), segon i tercer respectivament. Els seus rivals directes van quedar lluny: l'italià Fabio Aru, el més pròxim, a 1:53 minut; el polonès Rafal Majka, a 2:38; i Purito Rodríguez, a 3:06.

La classificació general va tenir canvis importants, però la lluita pel triomf final es va posposar fins al darrer dia. Dumoulin té 3 segons sobre Aru i 1:10 respecte de Purito. "Estic molt content, però encara queden etapes dures. És com un somni", va explicar el ciclista holandès a la meta. La primera referència de la contrarellotge que cal tenir en compte va ser la de Bodnar, que va marcar 47:05 en el seu pas per la meta. El polonès va mantenir la primera posició fins a l'arribada de Dumoulin, inapel·lable, que va reduir en més d'un minut el registre anterior.

Hi va haver poc debat. Es va imposar la lògica de l'holandès sobre la fe i les ganes dels seus rivals, que ben aviat van veure que les seves possibilitats eren molt minses. Dumoulin ja havia deixat clar el seu potencial en el punt cronometrat del km 13, on ja havia clavat més d'1 min a Purito, un a Majka i 44 segons a Aru, 41 a Quintana i 28 a Valverde. Grans diferències en el sector més favorable del recorregut per als escaladors.

Avui es disputa la 18a etapa entre les localitats de Roa i Riaza, de 204 quilòmetres.