El francès Alexis Gougeard (AGR2) va ser el vencedor de la dinovena edició de la Vuelta a Espanya entre Medina del Campo i Àvila, de 185,5 km, i en la qual l'holandès Tom Dumoulin (Giant) va reforçar el seu lideratge quan va creuar la línia de meta 3 segons abans que el seu principal rival, l'italià Fabio Aru (Astana); ara, i quan només queda el darrer combat de muntanya, avui, a la serra de Madrid, Dumoulin avantatja Aru en 6 minuts, i Purito, en 1' 24''.

L'etapa d'avui té quatre ports de primera categoria i suposen la darrera oportunitat per canviar l'ordre de la classificació abans de la jornada d'homenatge al vencedor, diumenge, a Madrid. Serà la tercera etapa reina de la cursa, després de les d'Andorra i de l'Ermita d'Alba. Més de cinc hores entre San Lorenzo del Escorial i Cercedilla per carreteres bàsicament madrilenyes, amb els clàssics ports de Navacerrada, la Morcuera (es puja dos cops per cares diferents) i Cotos.

Entre aquestes quatre ascensions, dues a la primera meitat del recorregut i les altres dues cap al final, arriben a més de 42 quilòmetres de pujada en torn al 6% de mitjana i amb un desnivell total per sobre dels 2.500 metres.