El català Marc Márquez (Honda) va imposar la seva estratègia en un Gran Premi de San Marino de MotoGP que va resultar molt complicat per l'aparició de la pluja en el circuit Marco Simoncelli de Misano Adriàtic i els dos canvis de motos que van haver de realitzar els pilots. Márquez va aconseguir la seva primera victòria en el circuit italià, un dels que li faltaven amb el japonès de Motegi i l'australià de Phillip Island en la categoria de MotoGP, i la quarta de la temporada, que el va situar a 63 punts del líder del campionat, Valentino Rossi, que per primera vegada en la temporada va quedar fora del podi en acabar cinquè.

Rossi (Yamaha) va saber aguantar la pressió d'una situació que se li va posar complicada en alguns moments per arrencar una cinquena posició com el seu millor resultat, si bé li permet augmentar el seu avantatge en el campionat de 12 a 23 punts en rodar per terra el seu rival més directe, l'espanyol Jorge Lorenzo (Yamaha), que va caure poc després de realitzar el segon canvi de moto. Instants abans de començar la segona volta d'escalfament prèvia a la cursa es va produir el primer cop d'efecte en no arrancar la Ducati de Micuelle Pirro, que va haver de ser portada fins al seu taller, on l'italià va optar per agafar la seva segona moto per completar el gir i sortir en l'última posició de la formació de sortida, tot i que poc després va entrar al taller.

Sense sorpreses inicials

Quan no hi va haver sorpreses va ser quan es va apagar el semàfor i Lorenzo va sortir disparat, amb Márquez a la seva estela, mentre per darrere hi havia Rossi, Dani Pedrosa (Honda) i Andrea Iannone (Ducati). Just en complir-se el primer gir els comissaris de pista van posar les banderes blanques, que assenyalaven la possibilitat d'entrar a canviar de moto després de caure algunes gotes de pluja en els instants previs a l'inici de la competició. Lorenzo va marcar la seva primera volta ràpida en el seu segon gir, amb Márquez enganxat i protagonitzant també un gir ràpid, igual que Rossi, que a poc a poc es va anar enganxant als dos primers.

Però van aparèixer les banderes blanques amb uns punts vermells que anunciaven la caiguda de pluja en algunes zones de la pista i molts pilots van optar per entrar ràpid al seu taller. Lorenzo, Márquez i Rossi van ser els últims d'entrar a canviar de moto i des d'aquell moment la situació a la pista va canviar radicalment, tot i que per poc temps, ja que el liderat d'Andrea Dovizioso (Ducati), que va ser dels últims a canviar de moto, va durar poc.