Kiku Soler (Sallent, 1964) presenta aquest divendres el seu llibre Curses de Muntanya, Manual Pràctic a la seu de Mountain Runners de Berga (19 hores). L'acte serà presentat per l'escriptor Toni Gol i Pau Bartoló, atleta d'elit i entrenador. Soler és agent rural i fa anys que resideix a Casserres, i ha estat corredor, seleccionador i tècnic de la Selecció Catalana de Curses de Muntanya. Va ser un dels pioners d'aquestes curses a l'Estat espanyol, i va formar part de quatre expedicions a cims de l'Himàlaia. En aquest llibre que acaba de publicar transmet tota la seva experiència en l'esport de muntanya.

"És un llibre senzill i pràctic que dóna conceptes bàsics per córrer, i es carrega la bogeria de la quantitat de curses amb tants quilometratges que s'organitzen arreu", resumeix Soler sobre el seu llibre, publicat per l'editorial Cossetània.

L'elevat quilometratge

En les seves pàgines, Soler hi inclou una crítica a algunes situacions que es viuen actualment dins del món de l'esport de muntanya, com ell mateix explica: "he pogut incidir en temes que trobo importants, com, per exemple, l'ètica. Amb aquest boom del córrer molta gent prové del món urbanita i no té el respecte i la cultura dels muntanyencs". Soler, que defensa que la comarca del Berguedà "gaudeix d'un entorn privilegiat" per als corredors de muntanya, considera que en els darrers temps hi ha massa curses de quilometratge elevat.

"Que aquestes competicions estiguin plenes cada cap de setmana vol dir que molts usuaris repeteixen setmanalment esforços desmesurats, i això no és bo ni físicament ni psicològica. És dolent per a la salut i cal saber-ho", explica Soler, un creixement que considera que respon a "l'efecte Kilian Jornet".