El Ministeri Públic de la Confederació Helvètica ha obert un procés penal contra el president de la FIFA, Joseph Blatter, per sospites de gestió deslleial i abús de confiança. Recriminen a Blatter haver signat un contracte contrari als interessos de l'estament amb la Unió del Carib de Futbol, presidida per Jack Warner, exvicepresident de la FIFA i estret col·laborador del president.

El Ministeri Públic considera que, en signar aquest contracte, Blatter va perjudicar l'entitat, especialment FIFA Màrqueting & TV SA, la qual cosa, segons la fiscalia, representaria "una violació dels seus deures de gestió". Trinidad i Tobago va autoritzar aquesta setmana l'extradició a Estats Units de Warner, on està acusat de suposats delictes de corrupció, crim organitzat i blanqueig de diners. La fiscalia també retreu a Blatter "un pagament deslleial" de dos milions de francs (uns dos milions d'euros al canvi) al president de la UEFA, Michel Platini "en perjudici de la FIFA".Els diners estaven destinats "suposadament" a obres efectuades entre 1999 i 2002, tot i que el pagament es va fer el 2011.

El procés contra Blatter es va obrir dijous, i ahir, membres del Ministeri Públic el va interrogar en qualitat d'acusat. Així mateix, els fiscals van interrogar a Platini com a testimoni. Paral·lelament la Policia Federal va registrar ahir la seu de la FIFA i es va endur "informació", encara que el comunicat de la fiscalia no especifica quin material va ser requisat. "Com tot acusat, Blatter és innocent fins que es demostri el contrari", concloia el comunicat de la Fiscalia.

L'anunci de l'obertura del procés penal i de l'interrogatori va succeir una hora i mitja després que s'anul·lés la roda de premsa posterior al consell executiu de l'organisme en la qual havia de participar, com és habitual, Blatter.

Aquesta notícia s'afegeix als molts escàndols que entelen la institució des de maig passat quan, coincidint amb el congrés que va reelegir com a president a Blatter es van detenir set directius de l'organització per presumpta corrupció, en el marc d'una recerca de la justícia nord-americana..

Ahir, la FIFA va anunciar que donaria accés als correus electrònics de Jérôme Valcke, suspès de les seves funcions de secretari general, després d'unes denúncies per suposades pràctiques corruptes, que li van valer la seva suspensió. Segons les denúncies, Valcke hauria muntat un esquema per vendre entrades dels mundials per sobre del preu oficial. Paral·lelament a les recerques nord-americanes, les autoritats suïsses duen a terme perquisicions sobre l'atribució dels mundials del 2018 i 2022 a Rússia i Qatar, respectivament. No obstant això, el fiscal general de la confederació, Michael Lauber, ha advertit en diverses ocasions que la recerca ja no es limita a l'atribució dels mundials i que s'ha ampliat profusament.