El comitè d'ètica de la FIFA va acordar ahir suspendre de manera provisional durant noranta dies el president de l'organisme, Joseph Blatter, segons va informar el lloc web de la cadena de televisió britànica BBC. Blatter va ser suspès després que el 25 de setembre passat el ministeri públic suís obrís un procés penal contra ell per sospites de gestió deslleial i d'abús de confiança.

Entre d'altres coses, la fiscalia retreu a Blatter "un pagament deslleial" de dos milions de francs (uns dos milions d'euros, al canvi actual) al president de la UEFA, Michel Platini, "en perjudici de la FIFA". Els diners estaven destinats, "suposadament", a feines efectuades entre el 1999 i el 2002, tot i que el pagament no es va fer fins al 2011. De la mateixa manera, el ministeri públic de la Confederació Helvètica recrimina a Blatter haver firmat un contracte contrari als interessos de la FIFA amb la Unió Caribenya de Futbol, presidida per Jack Warner, antic vicepresident del màxim organisme i estret col·laborador del president.

Platini, també tocat

La sanció a Blatter és un episodi més de l'enorme cas de corrupció que afecta la FIFA des del maig passat, quan el mateix president va ser reelegit però va haver de renunciar al càrrec quatre dies després. Aleshores va dir que hi hauria un congrés el proper febrer per escollir el seu substitut. L'actual president de la UEFA, Michel Platini, semblava el més ben posicionat per substituir-lo però la seva implicació en aquest pagament obscur ha deixat tocat el francès. A més, continuen les investigacions de la justícia suïssa i nord-americana sobre l'atribució dels Mundials del 2018 i del 2022 a Rússia i Qatar en condicions més que sospitoses.