L

a Copa espanyola és l'única de tot Europa en què les eliminatòries, a partir de setzens de final i fins a semifinals, es juguen a doble partit. Es tracta d'una anacronia en una època en què els jugadors tenen excés de competicions i en què a tots els països s'intenta alleugerir pes. Una de les poques coses bones que té el sistema, però, és la qualitat de fer feliç un club modest durant almenys dues nits.

En els setzens de final, és obligatori que els equips que disputen competicions europees s'enfrontin als de menys categoria, habitualment Segona Divisió B, que han superat rondes prèvies. Un d'aquests clubs és el modest CF Villanovense, de la població de Villanueva de la Serena, a la província de Badajoz, coneguda per ser el lloc on va néixer el jugar de bàsquet José Manuel Calderón. Allà jugarà el Barça el partit d'anada el proper dia 28 d'octubre, segons el sorteig fet ahir a Madrid.

Eliminatòria avançada

La Villanovense-Barça serà l'única eliminatòria en què el partit d'anada es jugarà l'octubre. El motiu és la participació blaugrana al Mundial de clubs, el desembre. Per això, els extremenys tindran poc temps per condicionar l'estadi Romero Cuerda, que té capacitat per a 3.000 espectadors, amb graderies supletòries. Ahir ho va confirmar el president, José María Tapia. Per la seva banda, un dels capitans, Ángel Pajuelo, va mostrar-se content de poder dir als seus fills algun dia que va jugar al Camp Nou i va mostrar el seu interès per intercanviar la camiseta amb Mascherano. Tot i la seva modèstia, el club, fundat el 1992 després de la desaparició del CD Villanovense, està completant bons anys. En fa dos va quedar campió de Tercera i el passat va disputar els play-off d'ascens a la Lliga Adelante. Va eliminar el Ràcing de Ferrol a l'últim minut en la ronda anterior.

Quant als altres catalans, una sort semblant a la del Villanovense va tenir el Reus Deportiu, que rebrà un equip de Champions com l'Atlètic de Madrid. El Llagostera jugarà contra un Primera, el Deportivo, i l'Espanyol s'enfrontarà a un rival també de la lliga BBVA, el Llevant, amb l'avantatge de la tornada a casa.