164km entre volcans amb 9.917m de desnivell positiu. O el que és el mateix: creuar l'illa de la Reunió, a l'oceà pacífic. Tot això ha fet Núria Picas amb un increïble crono de 28:12.58. Aquest temps li ha valgut la victòria al Grand Raid de la Reunió, una de les carreres de ultradistància més dures del món, que li ha servit per revalidar la corona de campiona del món de l'Ultra Trail World Tour que ja havia conquistat l'any passat.

El Grand Raid de la Reunió es coneix popularment com la Diagonale des Fous (Diagonal dels Bojos) a causa del gran desnivell que acumula i que creua l'illa de la Reunió de sud-est a nord-oest. El recorregut és espectacular, entre volcans i selves amazòniques, una orografia i una climatologia molt diferent dels que està acostumada Picas. Sense anar més enllà, fa uns dies les autoritats de la Reunió confirmaven que el volcà Piton de la Fournaise havia entrat en erupció. Tot i que la erupció no ha afectat el transcurs de la prova ha ajudat sens dubte a augmentar l'èpica que envolta aquesta prova.

Núria Picas arribava a la Reunió amb moltes ganes: "Aquesta cursa s'ha de córrer un cop a la vida", deia. I tot i que la temporada ha estat llarga i dura, Picas afrontava amb ambició aquesta última prova del calendari.

A la sortida, a Saint Pierre, al sud de l'illa es congregaven els 2600 "fous" (o bojos) que anaven a intentar a enfrontar-se al gran repte. Eren les 22h hora local i Picas partia com una de les favorites, però conscient que no seria fàcil, ja que tenia davant a grans rivals, com la guanyadora de l'any passat, la francesa Nathalie Mauclair. Era precisament la gala que sortia com un coet i encapçalava la classificació en els primers compassos de la prova.

Picas per la seva banda arrencava poc a poc i passava el primer control en tercera posició, darrere de Mauclair i de la també francesa Emilie Lecomte, guanyadora del Tor des Geants 2014. Abans de l'arribada al segon avituallament al quilòmetre 24 Picas patia una caiguda que va resultar en un fort cop al cap. No obstant això, l'accident no va tenir més conseqüències que un Buff ensangonat. Picas seguia avançant en la nit, un dels seus entorns preferits, mentre Lecomte li treia avantatge a Mauclair. Picas anava a avançar les dues franceses i a l'arribada a Mare à Joseph (km 61) ja havia aconseguit passar a Nathalie Mauclair. Lecomte estava a nou minuts.

Núria s'ajustava el frontal i avançava ràpidament en la nit, aconseguint atrapar abans de l'arribada al control de Marla (km 78) que passaven juntes. A partir d'aquí Picas va posar la directa i en Grand-Place (km 98) ja li treia més de vint minuts a Lecomte, que es queixava de dolor en els dits del peu. No només això sinó que entrava també en el top20 de la classificació general.

A partir d'aquí, la resta de la cursa ha estat dominat amb autoritat per la corredora de Berga. Tot i el cansament i la duresa del recorregut Picas ha sabut gestionar l'avantatge i mantenir-se en el cap de la classificació fins a l'arribada a la meta, a La Redoute. 164km, 28:12.58hores, i un somni més complert.

A l'arribada Picas declarava: "Ha estat una victòria molt important perquè tanco la temporada guanyant una de les carreres mes mítiques a nivell mundial, i m'he pogut proclamar per segon any campiona del món de l'Ultra Trail World Tour".

"Durant tota la cursa he anat bé, molt segura de mi mateixa, m'he divertit molt. Mai havia corregut tantes hores seguides, però he sabut gestionar bé l'esforç, el menjar, etc.. Ha estat una victòria molt treballada però amb molta confiança ".

"Ha estat un any complicat, i el fet poder-me proclamar campiona del món de l'Ultra Trail World Tour, per a mi és un èxit rotund! Vull donar les gràcies a tota la gent que m'ha estat donant suport i que ha fet que això fos possible"

Núria Picas tanca així una temporada que l'ha posat constantment a prova, tant físicament com psicològicament. Ara, només té al cap descansar per poder preparar nous reptes per al 2016.

Classificació Grand Raid 2015:

1. Nuria Picas

2. Emilie Lecomte

3. Andrea Husser