Tres mossegades de Luis Suárez van evitar ahir un episodi tràgic al Camp Nou, en un partit en el qual el Barça es va mostrar desordenat i gris, entregat a la màgia de Neymar i a la punteria de l'uruguaià per superar un Eibar atrevit que va posar contra les cordes els blaugrana. El conjunt basc va perfeccionar l'estil del Rayo, sortint sense por a buscar el rival i, a diferència dels madrilenys, protegint amb eficàcia la seva porteria. Sense Messi ni Iniesta, el Barça continua amb el fre posat, jugant a mig gas, confiat que la seva qualitat serà suficient per guanyar. De moment el resultat (i només el resultat) és positiu, però aquesta versió no és de les que fan vibrar.

Els de Luis Enrique es troben en un període d'entreguerres, esperant el retorn del general Messi i dels nous soldats (Vidal i Arda) per recuperar la millor versió per lluitar per tots els títols. De moment, ahir n'hi va haver prou amb Suárez, un 9 pur dels d'abans, bregador i intens, dels que primer disparen i després pregunten. La societat que forma amb Neymar és pura dinamita, i és que on el brasiler posa el desequilibri l'uruguaià hi afegeix punteria. Neymar apunta, Suárez dispara.

Sospitosos habituals

Com en el partit davant el Rayo, el Barça va sortir a la gespa adormit, mancat de motivació, amb cara de "ja vam jugar contra el Bate, ara toca l'Eibar?". Però per tocar en els millors escenaris, abans s'han de fer bolos per bars de mala mort. La jugada del primer gol del partit demostra l'apatia blaugrana. Bartra va perdre una pilota inexplicable a tres quarts de camp, Mascherano va ser lent en la reacció i Bravo va refusar el primer xut basc sense precisió. Un error greu i dues accions poc intenses van deixar un regal en forma de pilota franca per a Borja Barjón, que la va enviar al fons de la xarxa sense donar les gràcies. Era el minut 10 i quatre després el Camp Nou va ovacionar Johan Cruyff amb un emotiu aplaudiment. L'homenatge a l'holandès, que va anunciar que té un càncer, es va fer des de la graderia, i és que des del camp el joc blaugrana era antagònic al proposat per l'holandès volador.

El mig del camp format per Rakitic, Busquets i Mascherano era incapaç de moure la pilota amb fluïdesa, i a falta de joc, el millor antídot: el gol. Busquets va veure una desmarcada diagonal de Sandro i li va enviar una passada precisa que el davanter (situat en fora de joc) va enviar de seguida a Suárez, que amb el cap va rematar amb ràbia a boca de gol per igualar el marcador. L'Eibar no es va immutar i va continuar amb el seu plantejament, ben replegat i amb quatre jugadors disposats a sortir a la contra a la mínima, aprofitant qualsevol error dels blaugrana. Alves va repetir l'error de Bartra en el primer gol, però per fortuna del brasiler i el Barça aquest cop el central català va fer el paper d'heroi, traient de la línia de gol una rematada de Keko.

El rifle i la caça

A la represa Bastón va tornar a avisar només començar, i el conjunt basc va iniciar el seu recital de faltes sobre Neymar. L'ordre era clara: cada cop que rebia el brasiler, falta. Però als tres minuts de joc Neymar va recuperar una pilota a la frontal amb ràbia, va entrar dins l'àrea, va atraure els defenses com un imant i va cedir l'esfèric a Suárez. I l'uruguaià és un depredador dins l'àrea: control orientat i definició precisa per superar Riesgo.

El Barça va entrar aleshores en una espiral de relaxació que va permetre als visitants recuperar-se del cop i tornar a creure en la victòria. Luis Enrique va moure la banqueta, assenyalant Bartra (el seu lloc el va ocupar Mathieu) i amb l'habitual canvi de cromos entre Sandro i Munir. L'Eibar s'animava cada cop més mentre el Barça esperava per sortir al contraatac, i de tant esperar es va desesperar.

Del Cerro Grande, superat en el final del partit, va expulsar de forma directa Mascherano per protestar, i va deixar l'Eibar en superioritat els últims sis minuts. Però el patiment va ser efímer, i davant la cacera a Neymar per part dels jugadors visitants, Suárez va treure el rifle per matar l'esperança dels de Mendilibar. Passada del brasiler a l'espai i definició de llibre: control, xut i gol. Hat-trick i un dia menys per al retorn de Messi.