Valentino Rossi i Marc Márquez van protagonitzar ahir el moment més polèmic de la temporada i un dels més tensos en els últims anys a MotoGP. L'italià, a la recerca del seu desè títol mundial, es trobava amb el tap de Marc Márquez que li impedia anar a perseguir el seu rival al campionat, el pilot mallorquí Jorge Lorenzo, que va ser segon a Malàisia darrere de Dani Pedrosa. Les contínues passades entre Rossi i Márquez, ja sense cap opció de ser campió, van oferir un seguit de voltes electritzants fins que, en la sisena, Rossi va frenar en un viratge per aturar la progressió de Márquez i el va tocar amb la cama, el que per a Marc Márquez va ser "una puntada". La conseqüència va ser la caiguda del cerverí, que, tot i posar-se dret, va optar per entrar a boxes i abandonar.

A partir d'aquest moment ja no hi va haver cap emoció a la cursa. La segona posició de Jorge Lorenzo i la tercera de Rossi feia que el pilot mallorquí reduís la diferència al mundial a només 7 punts, però tot quedava pendent de la decisió de direcció de cursa sobre el càstig a Rossi per la seva acció. Podia ser una penalització en temps, una exclusió de la prova, o bé una tercera via, que és per la qual es va optar. Es va sancionar Rossi amb 3 punts en el seu carnet de pilot, que se sumaven a un altre que tenia del Gran Premi de San Marino, i la resolució el posava en últim lloc de la graella en el darrer gran premi del mundial, el de la Comunitat Valenciana, d'aquí a quinze dies al circuit de Xest. Ningú no va estar d'acord amb aquesta decisió. Per a Lorenzo era una "sanció tova", per a Márquez era injusta, i Rossi es veia net de culpa i deia que no tenia clar acudir a Xest.

Dos punts per a Elías

La cursa de MotoGP va tenir per al bagenc Toni Elías la seva primera gran alegria de la temporada, en acabar en 14è lloc i esgarrapar dos punts. Sortia el 21è de la graella i malgrat fer una mala arrencada es va situar entre els vint primers; la seva regularitat i abandonaments d'altres pilots el van fer ser entre els 15 de davant, acabant finalment en la catorzena plaça i amb Bautista al darrere. "És un premi al treball de tot l'equip, de les tres proves que hem fet junts. La meva sortida no ha estat bona però he remuntat i en la l'última volta he pogut passar Bautista".

En Moto2 es va imposar Zarco, que ja és campió, i Danny Kent, en Moto3, haurà d'esperar a la prova de Xest. En la cilindrada petita es va imposar el portuguès Oliveira. El britànic Kent, que ahir va acabar en setena posició, és a només dos punts del títol.