Quatre entitats sobiranistes repartiran aquest dimecres a les portes del Camp Nou unes 30.000 banderes estelades abans del partit de Lliga de Campions entre el Barça i el Bate Borisov bielorús.

Ho faran en resposta a la sanció de la UEFA al club blaugrana per l'exhibició de banderes independentistes a l'últim partit de Champions a l'estadi contra el Bayer Leverkusen, el 29 de setembre. Les entitats ho han comunicat al club i a diverses penyes i explicaran els motius als mitjans de comunicació estrangers, i han anunciat que portaran la qüestió als tribunals ordinaris i a la justícia europea si fa falta.

L'ANC, Òmnium Cultural, la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i l'associació Drets han decidit respondre la sanció de 40.000 euros exhibint novament estelades i aquesta vegada volen que encara en siguin més que en un partit habitual. Per això, repartiran 30.000 banderes a l'exterior del recinte i demanen a tothom que porti banderes estelades, fins i tot aquells que no es consideren independentistes, però volen defensar la llibertat d'expressió i la normalitat d'un símbol present a l'estadi des de fa dècades i defensat per una resolució del 2014 amb el suport del 85% del Parlament de Catalunya com un símbol que representa "un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta".

En aquest sentit, han comunicat la decisió al club, però no han negociat la forma de la protesta, ja que consideren que ells defensen els drets individuals i la llibertat d'expressió dels socis afectats, mentre que el club té les seves pròpies vies de protesta, com les converses amb la UEFA o les instàncies esportives. D'aquesta manera es desmarquen de qualsevol altra protesta, sigui mostrar alguna pancarta durant el partit o la xiulada a l'himne de la Champions.

Tot i això, es pregunten si la UEFA seguirà multant per mostrar estelades i també ho farà pels crits d'independència al minut 17.14 o les samarretes amb lemes polítics. Sergi Blázquez, de l'associació de juristes Drets, recorda que la legislació espanyola empara l'exhibició i que fins i tot els estatuts de la UEFA només persegueixen símbols que fomentin, l'odi, la xenofòbia o el racisme. Per això, ha explicat que pretenen presentar d'aquí uns dies una demanda civil en un jutjat de Barcelona, signada per almenys dos o tres socis però oberta a més, per defensar el seu dret a la llibertat d'expressió. També preveuen acudir al Consell d'Europa i als tribunals europeus si fes falta.

Jordi Sánchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana, ha dit que cap institució pot prohibir l'estelada, i que l'acció d'aquest dimecres s'emmarca en la defensa de la llibertat d'expressió i la reclamació de "respecte als símbols nacionals". "Volem la presència constant de l'estelada" a l'estadi del Barça, ha dit, però ha afegit que tampoc volen fer "cap pols a ningú". "No ens deixarem tutelar per cap organisme", ha reblat.Les entitats asseguren que no preveuen conseqüències jurídiques contra elles, però tampoc valoren les possibles futures sancions contra el club. De fet, consideren que si la UEFA segueix sancionant al Barça per això, "el problema el tindrà la UEFA", ha dit Sánchez, que ha qualificat de "vergonyant" i "errònia" l'actitud de la federació europea de futbol. "És una batalla absurda", ha considerat, assegurant que "la UEFA no pot guanyar", acusant-la de ser ella qui ha polititzat la qüestió.

Quim Torra, president d'Òmnium Cultural ha recordat que la Declaració Universal dels Drets Humans reconeix la llibertat d'expressió i ha repassat breument la història de l'estelada, lligant-la a un moviment pacífic i democràtic des de principis del segle XIX. Xavier Vinyals, de la Plataforma Proseleccions, ha dit que el debat no és sobre la independència, sinó sobre la llibertat d'expressió.