El dispositiu de seguretat organitzat al voltant i dins de l'estadi Santiago Bernabéu ha funcionat en les hores prèvies al partit, en què la policia nacional ha practicat escorcolls al llarg de les tres anelles de seguretat que aparentment han complert amb la seva missió: espantar qualsevol perill una setmana després dels atemptats terroristes de París.

Amb puntualitat, tres hores abans de l'inici del xoc entre el Reial Madrid i el Barcelona, han començat els primers controls establerts als voltants de l'estadi Santiago Bernabéu.

El camp madridista i els seus voltants han estat pràcticament inexpugnables. El dispositiu de seguretat, el més ampli mai muntat a Espanya per a un partit de futbol, ha començat a caminar al complet a les 15:30, quan els primers aficionats, obedients davant recomanacions de les forces de seguretat, han travessat la primera anella.

Els 1.100 policies (que inclouen Tedax, cavalleria, helicòpters, una unitat de subsòl i gossos rastrejadors), han registrat amb meticulositat totes les persones que intentaven acostar-se a l'estadi blanc.

"Tot això és necessari. Tota seguretat és poca, tal com està la situació internacional. No em sembla cap molèstia. Ara només vull gaudir d'un bon espectacle, d'un bon partit de futbol. El dispositiu és enorme, però està bé", ha assegurat a EFE Majd Ibrahim, un aficionat del Líban que va comprar les entrades abans dels atemptats de París.

"Si hagués hagut de comprar-les després, no sé si ho hauria fet, m'ho hagués pensat. Al final, amb tot ja comprat, he vingut. Vaig pensar que el terrorisme no havia de canviar la nostra vida i aquí estic. Vaig arribar ahir via Roma i espero que guanyi el Reial Madrid".

Ibrahim ha estat un dels primers a travessar la primera anella de protecció, al final del carrer Concha Espina, on un parell de policies nacionals han revisat bosses i han passat un detector de metalls a qualsevol que es dirigís cap a l'estadi.

La segona anella, ja al carrer Pare Damián i voltants, s'ha obert mitja hora després del pas de l'autobús del Reial Madrid, prop de les 16:30 hores, i ha provocat un tap d'aficionats que esperaven entre els dos controls.

Mentrestant, a l'església situada a la plaça dels Sagrats Cors, s'ha va produït l'anècdota de la jornada. Entre la gentada, els convidats a un casament esperaven a la porta del temple l'arribada de la núvia, que a les 17:00 havia de passat cap a l'altar enmig d'una pila de gent que mai s'hauria imaginat que havia d'aparèixer el dia de la seva celebració.

"La data i el lloc del casament els van elegir fa ja molts mesos. Encara no estava fet el calendari de la Lliga i quan ens vam assabentar que s'havia de jugar un Reial Madrid-Barcelona el mateix dia pràcticament a la mateixa hora, als nuvis gairebé els dóna un atac. I, amb tota la seguretat pels atemptats de París, l'embolic s'ha triplicat", ha declarat a EFE un dels convidats a la cerimònia.

Entre llacets de corbata, corbates, jaqués i vestits colorits, els aficionats al partit, amuntegats al costat del segon control, esperaven ansiosos l'obertura de les cintes que, pràcticament, s'han retirat una hora i un quart abans de l'inici del xoc.

Llavors, centenars de seguidors, ara sí, s'han dirigit cap a les portes d'accés. El carrer Pare Damián, plena de policies nacionals, que fins i tot han comptat amb franctiradors de suport situats en el sostre de l'estadi, s'han convertit ràpidament en un bullidor de persones desitjoses d'arribar a les seves corresponents portes d'accés, on esperava l'últim control.

Allà també s'han generat les últimes cues, que han avançat lentament cap a l'interior de l'estadi. Els últims registres, que han inclòs l'obertura dels entrepans que estaven a l'interior de les motxilles, han donat peu a la meta final: arribar al seient assignat per gaudir del clàssic.

Tot i això, la idea òptima inicial, que el Bernabéu estigués ple una o dues hores abans, no s'ha aconseguit. A les 17:30, a falta de 45 minuts per a l'inici del partit, l'estadi presentava una mica més de mitja entrada, és a dir, prop de 50.000 espectadors. Tots hi han entrat sense problemes, però una mica tard.

Al final, el dispositiu policial ha estat eficient. La presència de 1.100 efectius de la policia nacional, al costat del reforç dels municipals i els guàrdies de seguretat privats, han aconseguit que en tots els instants anteriors al partit no ocorregués res destacable. El Bernabéu, com s'esperava, ha estat un búnquer inexpugnable.