JARC, organització agrària catalana integrada a COAG -Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos- va subs-criure la petició que les organitzacions representatives del sector citrícola de l'Estat espanyol van fer arribar als europarlamentaris espanyols, en la qual els sol·liciten que garanteixin la protecció fitosanitària de les plantacions comunitàries, enfront de l'entrada de productes i materials vegetals de tercers països. Recentment s'han iniciat les negociacions en el marc dels Triàlegs, per aconseguir un acord sobre la Proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre mesures de protecció contra les plagues dels vegetals, la Llei de Sanitat Vegetal.

Una de les qüestions més importants i controvertides d'aquesta normativa és el principi que ha de regir les condicions sota les quals la UE permetrà en el futur l'entrada de productes i materials vegetals des de tercers països.

Cal recordar casos recents com el de la Xyllela fastidiosa, les rei- terades intercepcions de taca negra -Black spot- en cítrics i, evidentment, el foc bacterià, que afecten sobretot els països del sud de la UE.

Risc de contagi

Aquestes amenaces, com altres plagues altament devastadores i difícilment eradicables una vegada introduïdes, posen en risc de contagi les plantacions mediterrànies i demostren que els sistemes de protecció actuals són absolutament insuficients.

JARC-COAG defensa la proposta liderada per França i Espanya d'instaurar per reglament una "llista positiva". D'aquesta manera només podrien entrar a la UE productes procedents d'aquells països que, per oferir suficient seguretat i control i no comportar riscos fitosanitaris, estiguessin expressament permesos. Aquesta mesura no actuaria com una "barrera comercial", perquè no afectaria la majoria dels fluxos tradicionals, que no presenten risc i que quedarien inclosos en la llista positiva.

La proposta suposa un canvi de l'enfocament actual de la llista negativa, que per a JARC ha resultat "ineficaç" i, segons el qual, qualsevol importació està autoritzada, tret que hagi estat explícitament prohibida. L'organització agrària espera que les institucions comunitàries revisin en profunditat aquesta problemàtica