Novak Djokovic va delectar ahir els aficionats de tot el món amb l'última exhibició de la millor temporada de la seva vida. El serbi, de 28 anys, es va endur el cinquè Màsters del seu palmarès, el quart seguit, en derrotar el número 3 del món, el suís Roger Federer, per 6-3 i 6-4. Havia perdut en la primera fase contra el mateix rival i això li va servir de motivació per superar-se ahir.

Djokovic juga a una altra cosa. Almenys enguany. Només ha tingut la taca de perdre la final de Roland Garros, l'únic gran torneig que li falta, contra Stan Wawrinka. De la resta, però, no n'ha deixat als altres gairebé res. Ha guanyat els altres tres Grand Slams, Austràlia, Wimbledon, l'Obert dels Estats Units, els Màsters 1.000 d'Indian Wells, Miami, Montecarlo, Roma, Xangai, París i, per acabar-ho d'adobar, el torneig de Pequín. Rafa Nadal, la seva víctima en semifinals, va dir dissabte que ara mateix "és gairebé imbatible" i ell mateix va admetre que "estic molt orgullós del que he aconseguit. Aquest és el final ideal".

L'últim botxí

Els partits contra Federer, com el d'ahir, sempre són especials. En bona part, per la mala relació que mantenen els dos jugadors, freda i distant, i també perquè el suís va ser l'últim que va aconseguir guanyar-lo, en el ja llunyà mes d'agost al torneig de Cincinatti. Abans-d'ahir, Djokovic havia aconseguit equilibrar el seu balanç històric amb Nadal, un any més gran que ell (23-23), i ahir va fer el mateix amb l'helvètic, amb el qual ara està empatat a 22.

Ahir Federer va comprovar que l'estratègia que havia fer servir dimarts de pujar a la xarxa a la mínima oportunitat no li serviria de res. Amb el mateix revés creuat que va utilitzar per superar Nadal el dia anterior, Djokovic va anar desfent les aproximacions del nou número 2 del món i va aconseguir trencar-li el servei al tercer joc.

Al segon set, Federer va aconseguir augmentar el nombre de punts guanyats a la xarxa i va aconseguir mantenir anivellat el partit, però no trobava la manera de superar un Djokovic de goma que arribava a cada pilota profunda. De fet, va salvar un 0-40 en el vuitè joc amb 4-3 en contra. Aquesta èpica, però, ja no va servir de res al desè joc. Un punt amb 32 intercanvis guanyat pel balcànic va ser l'últim clau al taüt de Federer.