Deu gols en dos partits, un estat de forma impressionant i líder en totes les competicions. Totes li ponen, a un Luis Enrique que ahir va veure com Messi ha tornat al mateix gran nivell d'abans de la lesió. La demostració ahir, amb l'AS Roma de víctima, va ser que l'equip blaugrana no es relaxa. La feina de l'entrenador serà mantenir aquesta motivació durant els llargs mesos que encara queden de temporada.

El Barça encetava el partir d'ahir al Camp Nou classificat per a vuitens de final gràcies a l'empat que hores abans havia cedit l'equip alemany del Bayer Leverkusen en la seva visita al BATE Boríssov (1-1). Però als homes de Luis Enrique els faltava un punt per assolir la primera posició del grup de forma matemàtica. El tècnic donava descans al capità Iniesta, va fer entrar des de l'inici Leo Messi i va recuperar el trident màgic en atac i en la defensa era Vermaelen el que ocupava la posició del lesionat Javier Mascherano.

Defensa suïcida dels italians

El domini blaugrana era aclaparador en els primers minuts del partit, amb canvis de joc sense parar, buscant els espais. Leo Messi va estar actiu des del principi i ja va fer lluir Szczesny al minut 3 amb un xut que va buscar l'escaire amb molta intenció.

El gol no podia tardar gaire a arribar. L'àrbitre va anul·lar una gran passada de Busquets a Neymar per un fora de joc inexistent i Messi ho va tornar a provar al minut 9. Enmig de l'asfixiador domini local, hi va haver el parèntesi d'una ocasió de la Roma en la indecisió defensiva del Barça, amb un cop de cap del bosnià Dzeko.

Però la realitat va ser tossuda i les diferències evidents entre ambdós equips no van tardar a posar-se de manifest en el marcador. També hi va ajudar l'equip visitant amb el risc de la defensa molt avançada, el que és un autèntic suïcidi en el moment de forma en què es troba l'equip de Luis Enrique, veloç i precís. Va ser en el minut 14 quan Alves va trencar per cames l'intent de fora de joc per part dels transalpins i va assistir, a boca de gol, Luis Suárez, que només va haver d'empènyer la pilota cap al fons de la xarxa. Molt més elaborat, amb tot un festival de passades i parets, va ser el 2-0; una jugada d'orfebreria que va culminar de forma magistral Messi, que va picar la pilota.

El Barça es va concedir una treva en què la Roma va intentar fer un parell d'aproximacions. Res, només foc d'encenalls. Abans del descans, els locals encara es van reservar un nou regal. Una volea de Luis Suárez en la jugada que Neymar havia encetat per la banda esquerra va entrar com un obús: 3-0 i cap als vestidors.

El gol de Piqué i dos penals

Busquets es va quedar assegut a la banqueta a la represa i Samper va fer la seva entrada. El Barça no va baixar la intensitat i continuava atemorint la Roma, que en ben poques ocasions sortia del darrere amb la pilota. Qui es moria de ganes de marcar, com ja va demostrar en els darrers minuts al Bernabéu, era un Gerard Piqué que es movia en la posició del davanter centre fent la competència així a Luis Suárez. Messi li va fer l'obsequi de la passada del 4-0 i el central, rellevat per Bartra, es va poder retirar amb el somriure a la cara i molt aplaudit per l'afició. La maneta tampoc va tardar a arribar, obra d'un Messi amb la fam intacta i que va recollir un rebuig del porter de la Roma.

Neymar també volia sumar-se a la festa amb el seu golet. I va tenir una ocasió ideal amb un penal als darrers minuts però el va llançar malament i el va rebutjar Szczesny; Adriano, qui havia entrat al terreny de joc per un Sergi Roberto amb molèsties era ben atent i va esmenar l'errada marcant el 6-0. En una nit en què tot va sortir de cara al Barça, Ter Stegen va aturar també un penal a Dzeko, que en el darrer sospir, però, va fer el gol de l'honor dels italians. L'impuls del 0-4 al Bernabéu va ser ahir patent i els blaugrana s'acosten a un desembre en què disputaran el mundial de clubs, al Japó.