El tòpic "en el futbol tan ràpid ets a dalt com a baix" va agafar força ahir al Camp Nou. El Barça, que va meravellar el món fa menys d'un mes destrossant el Reial Madrid al Santiago Bernabéu, es va deixar empatar ahir pel Deportivo i avui pot veure com l'Atlètic de Madrid l'atrapa en el liderat de la Lliga. Una lliga que molts donaven per guanyada després de l'exhibició al feu blanc, i que torna a estar ben oberta. I és que els de Benítez, enterrats després d'aquell dia, es poden situar avui a dos punts dels catalans.

Luis Enrique va avisar a la prèvia del perill del Deportivo, i els jugadors van respondre durant una hora, en la qual amb dues individualitats van situar un 2-0 que semblava definitiu. Els jugadors blaugrana es van relaxar i, tot i que el seu cos continuava a la gespa, el seu cap ja era de camí al Japó, on la setmana vinent es disputa el Mundial de Clubs. Els gallecs, tal com van fer fa mig any, ho van aprofitar per repetir la remuntada i el resultat final.

En aquella ocasió, però, el Barça ja era campió de lliga i el Deportivo es jugava la salvació. Els de la Corunya es van salvar i enguany estan vivint una temporada magnífica, en posicions europees, mentre que els blaugrana han vist frenada la seva marxa triomfal amb tres empats consecutius, dos en la competició domèstica.

Plantejament sorpresa

El tècnic dels visitants, Víctor Sánchez, va plantejar una tàctica que va sorprendre els de Luis Enrique, acostumats a dominar els partits del Camp Nou davant de rivals arreplegats a darrere. Però els gallecs van deixar tres homes més lliures, encarregats de marcar Busquets, Piqué i Alba, les tres principals vies de sortida dels blaugrana des de darrere. Per contra, van entregar a Alves molt terreny a la seva banda, que el brasiler va aprofitar amb presència, però sense punteria en les centrades.

Després de dues ocasions de Suárez i Messi, el Deportivo va avisar de les seves ambicioses intencions amb un ràpid contraatac, en el qual van aprofitar dos errors d'Alba i Alves perquè Jonathan es plantés davant de Bravo dins l'àrea. El porter xilè va salvar la situació amb una intervenció providencial, però els seus companys no aconseguien encadenar bones jugades que els permetessin sentir-se còmodes sobre la gespa. Sandro i Suárez s'intercanviaven les posicions, però el plantejament del Deportivo continuava fent efecte.

Fins que a set minuts per al descans va aparèixer la genialitat de Messi. A falta de col·lectiu, individualitats. L'argentí va enviar una falta directa al fons de la xarxa, fent inútil l'estirada de Lux. La pilota aturada va donar al Barça el que no havia fet la pilota en joc, avantatge abans del descans.

Sentència enganyosa

A la represa els de Luis Enrique van trobar la fórmula per superar el sistema gallec, i Suárez va fer el segon, que l'àrbitre va anul·lar per un fora de joc inexistent. Va ser al minut 62 quan tothom va respirar tranquil, gràcies a un míssil teledirigit que Rakitic va enviar des de la frontal i que va acabar en el segon gol. Aleshores el Deportivo es va partir en dos per buscar la remuntada, fidel al seu ideari futbolístic, mentre que el Barça es va anar relaxant progressivament.

A la relaxació hi va contribuir Luis Enrique, que, a diferència dels darrers partits, va començar a moure la banqueta, amb l'entrada progressiva de Munir, Sergi Roberto i Mathieu. El Deportivo va avisar a 15 minuts per al final, quan Lucas Pérez va recollir un xut de Cardoso al travesser per marcar en fora de joc. L'àrbitre va invalidar el gol, i això va tenir un efecte contraproduent per als jugadors blaugrana, que no es van assabentar del perill dels gallecs. L'entrada de Mathieu va ser clau: el francès va sortir a la gespa despistat i fred, i va habilitar Lucas Pérez, que va recollir una precisa passada de Cardoso per superar Bravo. El davanter, en estat de gràcia -sis gols en les darreres sis jornades de lliga-, va tornar a ser protagonista 10 minuts després, a quatre del final, quan va conduir un contraatac propiciat per una nova errada de Busquets i va enviar una passada a Bergantiños, que al primer toc va creuar una rematada lluny de l'estirada de Bravo, i va empatar el partit.

El Camp Nou va viure un déjà vu recordant el mateix duel de la temporada passada, i els jugadors blaugrana ja no van tornar a connectar, pagant molt car el fet de tenir el cap al Japó.