L'equip masculí espanyol, liderat per Alemayehu Bezabeh (plata), va aconseguir ahir a l'hipòdrom d'Hyères (França) la millor actuació de la seva història en els europeus de cros, amb quatre atletes en les cinc primeres posicions i cinc entre els set millors.

Espanya, que va arribar a França amb 54 medalles en 21 edicions, va tornar-ne amb 60, després d'obtenir dos ors per equips (en homes sènior i júnior), dues plates individuals (Bezabeh i Carlos Mayo en sub-23) i dos bronzes (Adel Mechaal en sènior i El Mahdi Lahoufi en júnior). El turc Ali Kaya, de 21 anys, subcampió en l'edició anterior, va deixar enrere Bezabeh en l'última volta i va impedir amb la seva victòria que el triomf espanyol fos insultant en una prova de 10.177 metres en què els mallots espanyols van ocupar del segon al cinqueè lloc, un èxit arrodonit pel setè lloc de Roberto Alaiz.

Bezabeh, de 29 anys, somniava a repetir la seva gesta de l'any 2009, quan va superar Mo Farah i es va penjar la primera de les dues medalles d'or que té en europeus de cros. Darrere de Bezabeh, Mechaal va progressar fins a penjar-se la medalla de bronze, davant d'un grup d'espanyols: Ayad Lamdassem (4), Ilias Fifa (5) i Roberto Alaiz (7).

Mai en la història de la competició un equip havia guanyat amb una puntuació tan baixa: 14. El segon, França, en va sumar 35, i Gran Bretanya, 78. Una actuació espanyola espectacular en l'última carrera del programa.

Les noies, a prop del podi

En dones, Espanya no va brillar tant, i va finalitzar en la quarta posició per equips. L'holandesa d'origen etíop Sifan Hassan es va proclamar campiona després de superar la resistència de l'espanyola -i excompatriota- Trihas Gebre, que va pagar la seva gosadia retrocedint fins a l'onzena posició, després d'aconseguir haver estat sola al capdavant amb la guanyadora.

Per darrere de Gebre van arribar Diana Martín (24), Lidia Rodrí-guez (28), Marta Silvestre (32), Iris Fuentes-Pila (34) i Elena García (35). Els atletes van portar el missatge "Jo corro net" al dorsal per demostrar el compromís amb un esport lliure de dopatge.