Tothom en diu meravelles, i encara que no es pugui valorar científicament, diuen que ha estat el millor jugador que ha tingut mai el Puig-reig. Davanter i golejador, Manuel Jiménez Ponce, més conegut com Llibra, va traspassar aquest estiu, a l´edat de 79 anys. Actualment residia amb la seva família a la Bisbal de Penedès. Alguns excompanys seus, com ara Fornell, Bertran o Juanito, no tenen objeccions a recordar-lo com «el Messi del Puig-reig», per la seva capacitat, instint i potència a l´hora de fer gols en dues de les etapes més brillants del Puig-reig a Tercera Divisió, a final dels anys 50 i principi dels 60.

Manuel Jiménez Ponce, Llibra, va néixer el 27 de juliol del 1936 a Mairena del Alcor (Sevilla) i era el més petit de la Saga de los Libras (la seva mare es deia Librada Ponce i el seu pare José Jiménez). Va iniciar-se al futbol amb l´equip del carrer Mesones de la seva Mairena del Alcor. Com que tenia molta qualitat, als 15 anys va debutar al Mairena, i es va haver de falsificar la seva fitxa perquè l´edat mínima per poder jugar era 18 anys.

Un estiu, i després d´un amistós amb el Sabadell, el club arlequinat es va interessar pels seus serveis i Manuel Jiménez Ponce Llibra es va traslladar a Catalunya el 1954. Després del seu pas pel Sabadell (hi va tornar més endavant), va jugar en diversos equips catalans, entre els quals el Mercantil, amb el qual va ascendir a Tercera Divisió. L´any 1956, Llibra va ser fitxat pel Puig-reig, i el club en va haver de pagar un traspàs. No va tardar a destacar al club berguedà, i una de les temporades que va jugar-hi va arribar a marcar 42 gols, la qual cosa li va valer ser el màxim golejador a nivell estatal d´aquell curs. Una de les seves especialitats eren els gols de llarga distància, aprofitant la seva potència en el xut (n´havia aconseguit algun des del centre del camp). Era un jugador clau dins l´equip, ja que les seves jugades individuals podien canviar el signe d´un enfrontament.

Llibra jugant un partit amb la samarreta del Puig-reig. FOTO: Arxiu/Marcel Ratera

Coincidint amb la festa major, el primer equip del Barça, llavors entrenat per Helenio Herrera, va jugar diversos amistosos amb la participació de Llibra. En un d´ells, l´any 1959, el resultat va ser d´1 a 4, amb el gol local de Llibra i els del Barça de Suárez (2) i Rivelles (2). Llibra va arribar a entrenar-se amb el Barça al costat de Suárez, Kubala, Evaristo i la resta de figures, però amb fitxa del filial, el Condal.

Després d´un pas fugisser per aquest segon equip blaugrana, va tornar al Puig-reig, on es va retirar de la vida futbolística quan tenia 33 anys, moment que va coincidir amb la decadència del club berguedà i amb la marxa d´altres jugadors carismàtics.

Llibra en una de les seves darreres fotografies. FOTO: Arxiu/Josep Lluís Fornell