El Barça va acomiadar la primera volta de la Lliga -a l'espera de disputar el partit ajornat amb l'Sporting- com a líder provisional de la competició, després de golejar ahir el Granada amb un triplet de Leo Messi i un gol de Neymar. Va ser un partit enormement plàcid pels blaugrana, un oasi en meitat dels derbis d'alt voltatge que ha hagut de lliurar amb l'Espanyol i el tercer acte del qual es viurà dimecres que ve a Cornellà-El Prat, en la tornada dels vuitens de final de la Copa del Rei.

No va sortir el Granada a esperar al Barça, tampoc a buscar-lo, i va pagar aquesta indefinició tàctica i la seva falta de convicció per somiar amb fer quelcom gran al Camp Nou. Sandoval va armar una defensa avançada de cinc homes i, amb l'equip andalús partit pel mig camp, els blaugrana van jugar a plaer des del xiulet inicial. Encara no s'havia arribat al quart d'hora i Messi ja havia signat un doblet en culminar, primer, una assistència d'Arda Turan (de nou titular), i una preciosa triangulació al primer toc entre Neymar i Luis Suárez, per fer el 2-0.

Sense notícies del Granada

Abans dels dos gols, el propi Messi havia deixat sol amb una passada de tiralínies a Jordi Alba, que es va trobar amb la primera intervenció encertada del porter Andrés. Dels andalusos, amb prou feines hi havia notícies. El quadre blanc-i-vermell va marxar al descans amb només dos gols en contra, però li podien haver caigut perfectament mitja dotzena.

Messi, Neymar i Luis Suárez en van tenir algunes de claríssimes. A l'argentí, el porter del Granada li va treure una amb una mà prodigiosa, el brasiler va desviar el punt de mira en una volea amb l'esquerra, i l'uruguaià va errar un gol cantat amb Andrés ja batut. Doria, el millor de la saga visitant, també va avortar in extremis dos o tres contres locals que prometien acabar en el fons de la xarxa. Perquè el Barça, que recuperava la pilota amb insultant facilitat a cada pèrdua, va arribar com i quan va voler.

Els andalusos, amb el jove Peñaranda bregant sol amb tota la defensa blaugrana, només van arribar una vegada als voltants de Bravo en tota la primera meitat i va ser amb un xut desviat de Rochina des de la frontal, al tall del descans.

Fragilitat constant al darrere

Va sortir més viu el Granada després de la represa, pressionant al Barça més amunt i buscant amb una mica més d'intenció la porteria defensada per Bravo. Lombán ho va intentar en un lliure directe, però el seu tret va acabar mansament a les mans del porter xilè. Tot i que la millora ofensiva del Granada era una evidència, l'equip de Sandoval seguia dessagnant-se al darrere. Una internada de Neymar per l'esquerra va acabar amb un remat del brasiler al pal. El rebot va arribar a la bota esquerra de Messi, que va perforar la xarxa per signar el seu triplet abans de l'hora de joc.

Aquí va quedar definitivament liquidat el partit. Però Neymar volia el seu gol. Entre filigrana i filigrana i els laments de Suárez -una tarda d'aquelles per oblidar la que va tenir ahir l'uruguaià- el va trobar a set minuts del final, per tancar la golejada blaugrana al Camp Nou.

Galca, obert a dinar

L'entrenador de l'Espanyol, Constantin Galca, va afirmar, respecte a una possible trobada amb el preparador del Barça, Luis Enrique, abans del derbi de Copa, que està "obert a això, però també cal preguntar a l'altre tècnic i a l'altre club".

En els dos derbis anteriors, a la Lliga i en l'anada de vuitens de la Copa, no es va produir aquesta escenificació a causa de qüestions d'agenda. La foto dels dos entrenadors prèvia als derbis ha estat una imatge habitual en temporades anteriors.