Leo Messi serà avui guardonat amb la seva cinquena Pilota d'Or, després de les aconseguides entre els anys 2009 i 2012 i de dues temporades de parèntesi pels guardons aconseguits per Cristiano Ronaldo. El portuguès serà testimoni d'excepció de la coronació de l'argentí, que la temporada passada va guanyar, a nivell de clubs, tot el que podia guanyar excepte la Supercopa d'Espanya i que va tenir l'única taca de la derrota amb la seva selecció a la final de la Copa Amèrica contra Xile.

A part de Messi, que assisteix a l'entrega d'aquests guardons des del 2007, i de Cristiano Ronaldo, que hi assisteix des del mateix any, amb l'única excepció del 2010 i que en té tres a l'historial, el tercer en discòrdia és Neymar, que s'estrenarà com a un dels finalistes a la gala de Zuric. El brasiler aspira a destronar el portuguès de la segona posició en les votacions.

En una edició en què no s'espera cap sorpresa en aquesta elecció, Messi aspira a un nou doblet, ja que també està nominat al premi Puskas al millor gol de l'any, gràcies al primer gol que va marcar a la final de la Copa del Rei, en què va driblar quatre jugadors de l'Athletic abans de superar Iago Herrerín amb el xut final. L'argentí competirà amb el gol que Alessandro Florenzi va marcar a Ter Stegen en la primera jornada de la Lliga de Campions d'enguany i amb una xilena del brasiler Wendell Lira, del Goainesia, en un partit del campionat estatal.

El tècnic del Barça, absent

Un dels trofeus més pobres pel que fa a la presència de nominats a l'hora de recollir el guardó, serà el del títol de millor entrenador. Dos dels tres presents, el santpedorenc Josep Guardiola i l'asturià Luis Enrique, ja han dit que no hi serien. El primer, guanyador el 2011, és amb el seu equip, el Bayern de Munic, a Qatar per fer la pretemporada hivernal i el del Barça ha preferit no assistir-hi tot i que hi haurà molts dels seus jugadors. En l'acte es donarà a conèixer el millor onze de l'any, triat pel sindicat de futbolistes FIFPro, en el qual hi ha inclosos Messi, Neymar, Iniesta i Dani Alves.

L'entrega de la Pilota d'Or també s'aprofita per donar el trofeu a la millor jugadora femenina, en un premi que des de ja fa anys atorga la FIFA. Aquest ha estat un any particularment important, ja que es va disputar el Mundial de Canadà, que va finalitzar amb la victòria dels Estats Units. Les tres nominades a millor futbolista del món són la japonesa Aya Miyama, subcampiona del món, l'alemanya Celia Sasic, que va resultar-ne la màxima golejadora, i la gran favorita, i millor jugadora del torneig, la nord-americana Carli Lloyd. En la gala, en què no hi haurà el president de la FIFA, l'inhabilitat Joseph Blatter, també es donarà el premi al joc net.