L'Athletic de Bilbao ja no va anar ahir a Barcelona amb gaires ganes de disputar els tres punts del partit de lliga i Mateu Lahoz li va donar la coartada per no fer-ho al minut 3. És cert que rebre sis gols és dur, ni que sigui en un partit que es posa tan en contra de seguida, però Valverde té el focus posat en la Copa del Rei, en el segon i el tercer capítols de la trilogia que disputarà contra el Barça durant aquestes setmanes. Ahir va perdre tres punts, però va poder fer descansar jugadors.

El Barça, per la seva banda, manté els dos punts de desavantatge respecte de l'Atlètic i la davantera sobre el Madrid després dels triomfs dels dos equips de la capital. A més, va poder fer descansar mitja part Messi, tot i que perd Piqué per a Màlaga, per targetes, i sobretot un Jordi Alba, lesionat muscularment, que no té un suplent de garanties, sobretot amb Mathieu de baixa. Caldrà veure com ho gestiona Luis Enrique.

Acció cabdal

Va ser Piqué, precisament, qui en un excés de confiança va estar a punt de donar el primer gol a l'Athletic en fer una passada enrere a Bravo sense mirar. Muniain la va tallar i la va passar a Eraso, però aquest va xutar alt. Va ser el preludi de la jugada decisiva. Suárez lluita una pilota amb Etxeita, probablement fa falta, i és tombat per Gorka en la sortida del porter quan l'uruguaià el driblava en direcció cap a fora de l'àrea. Mateu indica penal i expulsió al minut 3 i liquida el duel. Messi transforma quatre minuts més tard davant del suplent Herrerín, i el partit es converteix en un gran rondo.

Sentència i descans

Amb les poques forces que li queden, l'Athletic intenta una acció de perill, que Bravo avorta davant de De Marcos, però és un miratge. El Barça es fa un fart de perdre ocasions, sobretot. Entre Neymar, Suárez, Rakitic, novament Neymar i Aleix Vidal fallen cinc ocasions clares en set minuts. El gol ha d'arribar i ho fa de la manera menys esperada, en un contraatac. Suárez trenca la pressió i cedeix a Neymar qui, des de l'esquerra, encara Herrerín i el supera per dalt amb una pilota picada. Amb el segon gol sembla que el Barça abaixa el ritme, però encara té dues accions més de Messi en què l'argentí és a punt de fer el tercer.

El partit ja sembla tan clar que Messi rep descans per part del seu entrenador. En una decisió poc habitual i de maduresa, l'argentí es queda a la banqueta a la mitja part i deixa el seu lloc a Arda Turan. Sense temps per situar-se novament al partit, arriba el tercer entre les dues potes del trident que queden al camp. Suárez fa una paret amb Neymar i culmina amb categoria.

A diferència de en la primera part, a la segona el Barça no arriba tan,t, però es mostra més efectiu. Sabin Merino, que havia entrat al camp, avisa en una falta d'atenció, però just després arriba el quart. Un autèntic golàs que va al compte de Rakitic però que arriba després de dos canvis de ritme genials de Neymar que destrossa els seus marcadors. El brasiler escolta com el Camp Nou coreja el seu nom.

Lesió d'Alba

En aquest moment tot sembla ja fet, però arriba una acció que pot fer mal al Barça en els propers partits. Jordi Alba es fa una estrebada muscular en llançar-se a terra a buscar una pilota i ha de ser rellevat. Sergi Roberto, el comodí, se situa de lateral esquerre, la seva sisena posició al camp d'aquesta temporada, i assisteix al cinquè, una centrada d'un Arda Turan poc participatiu. Suárez abaixa la pilota amb el pit i resol amb calma.

Piqué té temps de veure una targeta groga que no el deixarà jugar dissabte a Màlaga, però que el permet no perdre's el partit de la següent jornada contra l'Atlètic de Madrid i, al final, arriba la mitja dotzena. Busquets, després d'un córner, centra per la banda dreta i Suárez completa un hat-trick que no podrà fer dimecres a San Mamés, ja que es troba lesionat. El segon capítol de la trilogia, amb jugadors a punt com l'ahir absent Aduriz, segur que serà més dur.