L'ACB ha decidit personar-se en el procés penal obert als Jutjats d'Instrucció de Madrid pel cas de les suposades irregularitats en els passaports dels jugadors Marcus Slaughter i Andy Panko, amb la intenció de dur a terme "totes les accions que consideri convenients en defensa dels legítims interessos de la competició i de la pròpia organització".

En una nota emesa per l'ACB, aquest organisme manifesta que traslladarà de manera formal els fets al Jutge Únic de la Federació espanyola perquè, si escau, decideixi sobre la incoació dels expedients disciplinaris que procedeixin. L'associació de clubs també manifesta "el ferm compromís de l'organització a favor del joc net, els valors de l'esport i col·laborarà en tot quant calgui per a l'esclariment dels fets".

També el F.C. Barcelona s'ha involucrat en el cas i ha demanat comparèixer com a part perjudicada en la investigació sobre els suposats passaports falsos de Slaughter i Panko. El club blaugrana ha emès un comunicat en el qual mostra la seva "sorpresa i preocupació" davant la causa oberta als dos jugadors, nascuts als Estats Units, i que van jugar l'any passat a la Lliga Endesa amb passaport de Guinea Equatorial.

Així, des de la Direcció d'Esports Professionals del Club, "s'ha donat l'ordre als serveis jurídics perquè immediatament se sol·liciti l'admissió de la compareixença del FC Barcelona davant el Jutjat d'Instrucció, en qualitat de part perjudicada" en el cas.

El jutge vol interrogar els jugadors

El Jutjat d'Instrucció número 27 de Madrid dictarà dues comissions rogatòries a Turquia i França per prendre declaració com investigats als exjugadors del Reial Madrid Marcus Slaughter i del Montakit Fuenlabrada Andy Panko, acusats de jugar el passat any a Espanya amb passaport falsos.

Fonts jurídiques han informat que el jutge ha traslladat a les parts personades en la causa perquè participin en el qüestionari de preguntes que seran remeses a Turquia i França mitjançant una comissió rogatòria, perquè li permetin interrogar tots dos jugadors.

Marcus Slaughter juga actualment al Darussafaka Dogus de la lliga turca i Andy Panko al SLUC Nancy de la lliga francesa. Tots dos, nascuts a Estats Units, van jugar el passat any en la Lliga Endesa amb passaport de Guinea Equatorial.

El cas investigat

El jutge està investigant si Slaughter i Panko van utilitzar durant el seu pas per la lliga espanyola de la temporada passada passaports falsos de Guinea Equatorial. En concret, se'ls investiga per la suposada comissió d'un delicte de falsificació de document públic, que es castiga amb entre sis mesos i dos anys de presó segons el Codi Penal.

Es dóna la circumstància que aquest país africà té signat un conveni amb Espanya, per la qual cosa tots dos jugadors no computen com a estrangers i, per tant, podien ser alineats sense problemes.

La normativa vigent permet la inscripció de dos jugadors extracomunitaris. La resta poden ser espanyols, comunitaris o d'algun dels països que tenen signat un conveni amb Espanya, com succeeix amb Guinea Equatorial.

El maig de l'any passat la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va detectar que hi havia irregularitats en els passaports de tots dos jugadors ja que pel que sembla compartien el mateix número identificatiu. Aquesta situació va ser posada en coneixement de la Policia que va remetre la recerca realitzada als jutjats.

El cas va recaure en el titular del Jutjat d'Instrucció número 27 de Madrid que va sol·licitar a l'Ambaixada de Guinea Equatorial a Madrid els certificats de nacionalitat. Després d'estudiar la documentació rebuda, el jutge considera que existeixen indicis que els passaports poden ser falsos, afirmen les fonts.

En la causa estan personats el Montakit Fuenlabarada i l'Asociación de Baloncestistas Professionales (ABP), però no el Reial Madrid.