Marcus Slaughter i Andy Panko, que la temporada passada jugaven amb el Reial Madrid i el Montakit Fuenlabrada respectivament, van ser acusats pel Jutjat d'Instrucció número 27 de Madrid de jugar a la lliga ACB amb passaports falsos.

Actualment, Slaughter juga al turc Darussafaka Dogus i Panko al francès SLUC Nancy. El jutjat de Madrid dictarà dues comissions rogatòries a Turquia i França per prendre declaració als dos jugadors.

Slaughter i Panko, nascuts als Estats Units, tenien passaport de Guinea Equatorial. El jutge els investiga per un suposat delicte de falsificació de document públic, segons el codi penal, castigat entre sis mesos i dos anys de presó. Va ser el maig del 2015 quan la Federació Espanyola de Bàsquet va detectar irregularitats en els passaports, ja que, segons sembla, compartien el mateix número. La situació va ser posada en mans de la policia, que va enviar el cas als jutjats. El Jutjat d'Instrucció de Madrid va sol·licitar els certificats de nacionalitat a l'ambaixada de Guinea Equatorial a Madrid. Després d'estudiar-los, el jutge considera que hi ha indicis de que els passaports puguin ser falsos.

La lliga ACB, el Montakit Fuenlabarada, l'Asociación de Baloncestistas Profesionales i el FC Barcelona van anunciar ahir mateix que compareixeran com a part perjudicada en el cas, ja que el consideren molt greu. Caldrà esperar la reacció dels altres equips de la lliga ACB, com l'ICL Manresa.