El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu no veu delicte en la xiulada a l'himne nacional que es va produir al Camp Nou el passat 30 de maig durant la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic Club de Bilbao en presència del rei Felip VI.

Andreu arxiva així en un acte la denúncia que per aquests fets va interposar el col·lectiu Manos Limpias, entenent que no són constitutius d'infracció penal, malgrat que la Fiscalia de l'Audiència Nacional havia considerat que la xiulada podia suposar un delicte d'injúries al rei i als símbols o emblemes d'Espanya.

El magistrat basa la seva decisió d'arxivar la querella en el fet que el 2009 es va produir un fet similar, la "sonora" xiulada a l'himne en l'estadi de Mestalla a València, també durant la final de la Copa del Rei i en presència del cap de l'estat, i que en aquell moment la Fiscalia no va veure cap indici de delicte, per la qual cosa el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ho va arxivar.

Aquest arxiu va ser recorregut davant la sala penal de l'Audiència Nacional, que va dictaminar que, malgrat "el comportament més que desagradable que van haver de suportar els monarques", "no s'està en presència d'una conducta ni injuriosa (...) per al cap de l'estat ni tampoc d'ultratges a Espanya".

A causa de la similitud entre tots dos casos, en els quals la convocatòria de la xiulada va partir de Catalunya Acció, Andreu sosté que són "íntegrament aplicables els raonaments llavors exposats" per la Fiscalia, en els quals es considerava que "la llibertat d'expressió és la pedra angular dels principis de la democràcia".

Segons els arguments que va defensar llavors la Fiscalia, i que el jutge fa ara seus per rebutjar la denúncia, és "de la màxima importància no desmotivar els membres del públic, per por de sancions penals o d'un altre tipus, d'expressar les seves opinions sobre qüestions d'interès públic" que requereixen "un plus de protecció de conformitat" amb la funció que compleix la llibertat d'expressió.

Afegia, al mateix temps, que l'emissió "d'un determinat so" així com "la col·locació d'unes pancartes" no es poden considerar com injúries, "tret que pretenguem avançar tant en la protecció d'aquestes institucions que impedeixin qualsevol i concret acte de crítica". Per això, el jutge creu que la Fiscalia es contradiu ara en afirmar que va haver-hi delictes d'injúries al Rei i als símbols o emblemes d'Espanya en la xiulada que es va produir en el Camp Nou en l'informe dirigit al jutge perquè acceptés la denúncia de Manos Limpias.

En les dues anteriors finals de Copa disputades entre tots dos equips, amb Joan Carles I com a rei, la situació va ser similar, ja que es van produir xiulades a l'himne espanyol tant al Vicente Calderón madrileny, el 2012, com a l'estadi de Mestalla, de València, el 2009.