El macroprojecte urbanístic que emprendrà el FC Barcelona durant tres anys i mig a partir del 2017 ja té tots els actors al tauler, després que aquest dimarts a la nit es revelés quin serà l'estudi d'arquitectes el que aixecarà el nou Camp Nou sobre l'estructura del que ara dóna cabuda a 99.412 aficionats.

L'equip escollit per unanimitat és el Nikken Sekkei + Pascual i Ausió Arquitectes, tal i com ha anunciat el club en un comunicat. El jurat, format per cinc membres del Barça, tres del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i un de l'Ajuntament de Barcelona, ha pres la decisió després d'un procés de revisió de les propostes presentades segons els criteris establerts en el plec de bases i requeriments del concurs.

Des del club se subratlla que la proposta de l'equip Nikken Sekkei + Pascual i Ausió Arquitectes destaca per ser "oberta, elegant, serena, intemporal, mediterrània i democràtica". També s'indica que "descompon i tracta amb enginy" la gran alçada i amplada, fruit de la necessària ampliació de la instal·lació.

Nikken Sekkei és un dels estudis d'arquitectura i enginyeria més importants de l'Àsia, amb més de 100 anys d'història, Van ser els arquitectes del Saitama Super Arena, el Gran Cigne de Niigata o del Tòquio Dome, tots al Japó. L'equip es complementa amb el despatx català liderat pels arquitectes Joan Pascual i Ramon Ausió, amb una llarga i contrastada experiència, tant a Barcelona com a Catalunya, en projectes residencials, oficines i hotels, com l'hotel Diagonal Zero, la rehabilitació de la Casa de la Lactància o l'Escola Jaume I de Terrassa.

Obres a tot l'espai blaugrana

Coneguts els arquitectes que dissenyaran el Camp Nou, el nou Palau i el Miniestadi, al Barça només li falten permisos administratius i refermar les fonts de finançament que hauran de cobrir la previsió de despesa de 600 milions d'euros per a tota l'obra, que està previst que arrenqui en el primer trimestre del 2017 i acabi l'estiu del 2021.

En total, el Barça ha pressupostat 600 milions d'euros per emprendre una obra faraònica que, en paraules de l'impulsor econòmic de la mateixa, l'exvicepresident d'economia del club Javier Faus, no comportarà cap derrama per als socis, no s'augmentaran els abonaments i, sobretot, no posarà en risc el projecte esportiu.

Així, s'espera que un terç del finançament arribi per part dels 'naming rights', 200 milions d'euros, més o menys, que haurien de permetre que durant un llarg període al nom del Camp Nou l'acompanyi un cognom comercial, encara per descobrir-se.

Dos-cents milions d'euros més els finançarà el propi club amb partides pressupostàries que haurien de sorgir també del superàvit en els exercicis de les temporades, mentre que l'últim terç (200 milions més) serà finançat a través de deute bancari.

S'anomena projecte "Espai Barça" a una actuació urbanística que afectarà tots els racons on s'assenta el Camp Nou i l'actual Miniestadi, així com la construcció d'un nou Mini a la Ciutat Esportiva, obra que ahir ja es va posar en marxa.

La gran perla de l'Espai Barça és el Camp Nou, que passarà de ser un estadi amb capacitat per a 99.412 aficionats a albergar-ne 105.000, amb tots els seients sota coberta. L'obra (coneguda com a projecte ENEA: Estadi Nou en Estructura Actual) està pressupostada en 420 milions d'euros.

El nou Palau Blaugrana, que es construirà on ara està ubicat el Miniestadi, tindrà una capacitat per fins a 12.000 aficionats i té un cost de 90 milions d'euros.

La resta de l'Espai Barça és el següent: Un segon pavelló per a 2.000 persones, el Palau de Gel, l'Espai Social (oficines atenció barcelonista, penyista i especials), l'Espai Comercial, les Oficines, la Masia i 5.000 places d'aparcament, i a més el nou Miniestadi que s'aixecarà a la Ciutat Esportiva. Tot això està pressupostat en 90 milions d'euros més, per arribar a la xifra total de 600 milions.

"Aquest projecte no el pagarà cap milionari. El pagarem nosaltres. No ens preocupa qui ens avançarà els diners, el que ens pot preocupar és com retornar-los sense posar en risc l'excel·lència esportiva", va dir fa dos anys Faus a les portes del referèndum al qual es va convocar els socis perquè votessin si recolzaven aquest projecte, en el qual la directiva aleshores ja presidida per Josep Maria Bartomeu, després de la dimissió de Sandro Rosell, va jugar fort en la cita amb les urnes.

La jugada li va sortir rodona a la junta, doncs el 5 d'abril del 2015, malgrat que només va anar a votar un 31,65% dels socis cridats a les urnes (118.578), el projecte de l'Espai Barça va recollir el 72,3% de vots favorables (27.161 socis), mentre que van mostrar la seva disconformitat 9.585 socis (25,5%).

Amb aquest referèndum també s'enterrava una idea per la qual havia apostat Rosell, permutar uns terrenys universitaris a la Diagonal i portar el nou estadi a l'entrada de Barcelona pel sud-oest de la ciutat, o fins i tot aixecar un nou camp on hi ha el Camp Nou, però l'elevat cost d'una nova obra, pròxim als 1.200 milions d'euros, van engegar a rodar aquesta idea, per treballar sobre la d'afrontar una remodelació total sobre l'actual camp.

El passat 29 de gener, el jurat de l'Espai Barça va escollir també per unanimitat la proposta de l'equip HOK + TAC Arquitectes per a la construcció del nou Palau Blaugrana. Finalment, l'estudi Batlle i Roig Arquitectes es va emportar el concurs per a la construcció del nou Miniestadi, que tindrà una capacitat per a 6.000 aficionats.

La presentació del projecte de construcció del nou Camp Nou es realitzarà en un acte púbic d'aquí a unes setmanes, encara que el club manté una exposició permanent de l'Espai Barça a la Sala París del Camp Nou, oberta per a socis i aficionats. Fins avui, gairebé 7.000 persones han passat per aquesta exposició.