El Barça va salvar ahir la visita més complicada que li faltava a la lliga amb un empat que pot semblar poc vist que al descans es guanyava per 0-2, però que va ser molt vist el desplegament físic i de joc del rival. En un duel marcat per una actuació arbitral indigna i per uns canvis de Luis Enrique que van perjudicar clarament el seu equip, els blaugrana tenen un punt més d'avantatge sobre l'Atlètic, el segon classificat. Ara són nou quan en queden 24 en joc. A més, Suárez va evitar ser amonestat, la qual cosa no és poc vist com va anar tot, i estarà a punt per al clàssic del proper dia 2 contra el Madrid.

Els locals avisen, el Barça, no

La primera part hauria pogut tenir de protagonista la bona pressió del Vila-real, l'intent de jugar més la pilota del Barça i les ocasions dels dos equips. Lamentablement, però, tot va estar centrat en el penós arbitratge del murcià Sánchez Martínez. En 45 minuts és possible que ni ell, ni els seus assistents, no encertessin la direcció de cap servei de banda mínimament disputat. A més, va ensenyar una targeta groga a Piqué per unes mans que no va cometre, tot seguit li va perdonar l'expulsió en unes que sí que va fer i, com a cirereta del pastís, va indicar un penal inexistent d'Asenjo a Neymar, a més d'amonestar el porter. A sobre, va expulsar el tècnic local, Marcelino. No és estrany que fos acomiadat al descans amb concert de vent.

Abans de tot això, el Vila-real va sortir disposat a tot i als 44 segons una gran acció de Bakambu va ser rematada en pròpia porta per Arda al pal dret de Bravo, en plena lluita amb Trigueros. En sis minuts, els locals haurien pogut fer tres gols. Primer, en una centrada de Denis Suárez a la qual no va arribar Bakambu i després en un control del franco-congolès i rematada que va aturar el porter blaugrana.

Rakitic, abans de la polèmica

A poc a poc, el Barça va anar controlant millor el joc. Rakitic, amb un xut desviat, i Messi, amb un altre que va lesionar una espectadora, van avisar del gol. Aquest va arribar en una falta penjada a l'àrea per l'argentí. Víctor Ruiz evita la rematada de Suárez però, tal com va passar al camp del Rayo, Rakitic recull el rebot i marca.

Tot seguit, el partit es va embolicar per la jugada de la segona targeta no vista per Piqué i l'expulsió de Marcelino. El Vila-real, amb ràbia, va anar a buscar l'empat i gairebé l'aconsegueix amb un xut de Trigueros, massa centrat, i una centrada de Mario a la qual no arriba Bakambu.

Semblava que s'arribaria al descans amb el 0-1, però quatre minuts abans Neymar caça una passada llarga i, quan va a regatejar Asenjo, aquest li roba l'esfèrica amb la mà dreta. Sánchez Martínez indica l'inexistent penal. En la tómbola dels llançaments d'onze metres, Neymar aquest cop encerta a l'estil Panenka.

El millor que va tenir el Vila-real en el partit d'ahir va ser que va creure sempre en les seves possibilitats. En l'inici de la represa, Bakambu i Trigueros ja van avisar abans que Luis Enrique desmuntés la defensa i ajudés a la remuntada local.

Entra el desconcert

L'entrenador va voler evitar que la incapacitat de l'àrbitre el privés de Piqué i d'Arda per al clàssic i els va voler protegir. El problema és que fer entrar Mathieu i Alves en fred en un duel tan exigent és una temeritat. I el Barça ho va pagar. Al minut 12, Denis Suárez fa un gran eslàlom, el seu xut és rebutjat per Bravo i Bakambu, amb la canya a punt, marca. Els locals van poder fer quatre gols en els dos minuts posteriors. Primer, amb una pèrdua de pilota de Mathieu que Bakambu no va aprofitar en voler passar a Soldado. Mascherano va enviar a un córner que va servir perquè Samu Castillejo posés a prova Bravo. I en el servei posterior, va tornar a ser Soldado qui va rematar a fora tot sol.

En un dels pocs contraatacs blaugrana, Neymar va poder fer l'1-3 en un xut que va aturar Asenjo, però tot seguit, en un altre córner per als de casa, Soldado remata malament, la pilota rebota en un desafortunat Mathieu i representa el 2-2. Faltava encara mitja hora i el Barça va tornar a dur el pes. Rakitic va tenir les dues millors ocasions, primer amb una rematada de cap que va aturar Asenjo i després amb una acció similar a la del seu gol, en què va xutar desviat. El Vila-real, però, també va avisar fins al final. Mascherano va evitar un gol d'Adrián, que quedava sol davant de Bravo. L'argentí va acabar esbroncant Alves per la seva poca disciplina i sent el millor d'un equip que ahir va ser caòtic, però que és més líder.