El corredor irlandès establert a Girona Daniel Martin, guanyador de la Volta a Catalunya de fa tres anys, va ser el més fort en l'ascensió final a l'estació cerdana de La Molina, punt definitiu de la tercera etapa de la cursa, que arrencava a Girona cinc hores abans. La jornada, que es va animar només en els dos últims quilòmetres, va veure com el navassenc Jordi Simón (Verva ActiveJet) protagonitzava un intent d'escapada que va ser avortat per la màquina de l'equip Sky, el del guanyador del Tour de França Chris Froome. Al final, el bagenc va perdre més d'onze minuts a la línia de meta.

Martin va atacar en els últims 500 metres de la segona ascensió a la Molina, i va superar Contador i el francès Romain Bardet. Les bonificacions fan que el corredor de l'Etixx-Quick Step adquireixi sis i vuit segons d'avantatge, respectivament, respecte dels seus perseguidors immediats.

Abandona el líder

El primer plat de muntanya de la volta contemplava quatre ports de primera categoria, l'Alt de Coubet, de Toses i dos cops a la Molina. Ja des dels primers quilòmetres, set valents, entre els quals destacava el francès Kevin Reza, van iniciar la primera aventura del dia. Van superar dos dels quatre ports, però estaven controlats des de la distància pels gregaris de l'Sky i del Movistar.

En aquesta primera part de la cursa, va plegar el primer classificat i guanyador de les dues etapes anteriors, el francès Nacer Bouhanni. També ho va fer un dels teòrics favorits, l'holandès Tom Dumoulin. Amb totes aquestes novetats, només dos dels set escapats van aguantar fins als peus de la primera ascensió a la Molina, Duyn i Howes, als quals es va unir l'holandès Pieter Weening. Aquest va atacar trenta quilòmetres abans de la meta i va coronar al capdamunt de l'estació cerdana.

Simón ataca

En aquest moment va sortir del pilot Jordi Simón, per intentar contactar amb Weening i seguir l'aventura, però no va ser possible. Va durar poc i ho va pagar al final. En els últims deu quilòmetres es van moure el belga Vervaeke i el colombià Pantano, però va ser un atac de Nairo Quintana el que va moure el vesper.

Darrere, es van moure Contador, Van Garderen i Porte, però l'atac més fort va ser el de Daniel Martin, que va arrencar amb molta força i va mantenir a ratlla un Alberto Contador que es veia amb forces per arribar a la seva alçada, però que no ho va aconseguir. Els altres favorits, Porte, Froome i Quintana, van perdre alguns segons, que poden ser importants abans de l'arribada avui a Port Ainé, en una etapa molt més dura.

L'escepticisme de l'irlandès

El guanyador de l'etapa i nou líder, Daniel Martin, va explicar al final que "sabia que podia fer els últims 500 metres molt ràpidament, i ha estat llavors quan he atacat. És una victòria molt important, però serà difícil mantenir el mallot" en la nova etapa de duresa d'avui. L'irlandès va mostrar-se satisfet del canvi d'equip, ara a l'Etixx-Quick Step, amb qui "sabia que podia guanyar moltes etapes".