Tot i que, inicialment, la família de Johan Cruyff s'havia desmarcat a través d'un comunicat de tots els homenatges preparats pel FC Barcelona, l'Ajax i la Federació Holandesa de Futbol, finalment va aprovar, mitjançant una postdata, tots els actes organitzats per les tres entitats en reconeixement de l'extècnic i l'exjugador. Aquest va ser incinerat ahir a la capital catalana, segons una informació del diari Telegraaf i de TV3 feta pública ahir a la tarda. Només els familiars i els amics més pròxims hi van ser presents.

Així, en un comunicat firmat pel fill del difunt, Jordi Cruyff, es deia primer que "som conscients que molta gent desitja retre tribut a la figura de Johan i agraïm tots els actes commemoratius que pròximament sorgeixin en honor a la seva trajectòria, però cap d'ells no són actes oficials organitzats o avalats per la família o Cruyff Management. La família està duent a terme els preparatius per retre-li homenatge en una cerimònia privada". També s'hi afegia que "el fet que Johan hagi estat una font d'inspiració per a molts de vosaltres és un fet que ens ha emocionat. També volem agrair de manera especial a tot l'equip mèdic l'atenció rebuda fins al final".

Memorial al Camp Nou

D'aquesta manera, el FC Barcelona obrirà avui i fins al proper dimarts, dia 29, un memorial al Camp Nou per tal que els aficionats que ho desitgin puguin retre homenatge a qui va ser jugador blaugrana de la dècada dels setanta i entrenador d'èxit de les dels vuitanta i noranta. Les portes s'obriran a les deu del matí i un dels que inaugurarà l'espai serà el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, al costat d'altres autoritats i els diferents equips del club. El de bàsquet, per exemple, hi serà a partir d'un quart de dotze del migdia, i el de futbol ho farà dimarts que ve. Aquell dia es reunirà la junta directiva per decidir quines accions es faran en el futur en memòria de Cruyff.

De moment, les flors ja van aparèixer a Akkestraat, a la casa on va néixer Johan Cruyff a Amsterdam. A Barcelona, en canvi, molts aficionats van deixar-hi chupa-chups, els caramels que es van convertir en el seu senyal d'identitat quan va deixar de fumar, damunt de l'estàtua situada a l'interior del Camp Nou.

Primers batejos

S'espera que durant els propers dies o mesos es comencin a batejar instal·lacions esportives o diversos espais amb el nom de Johan Cruyff.

De moment, ja han començat a Amsterdam. Ahir, el president de la Federació Holandesa de Futbol, Michael van Praag, va anunciar que promourà aquesta iniciativa durant la presentació del partit amistós que disputan Holanda i França a aquesta instal·lació.

També ahir, l'estació cerdana de La Molina va informar que ha posat el nom de l'holandès a la cinta de la pista Bosquet. Des de fa anys, Ferrocarrils de la Generalitat i la Fundació Cruyff treballen per impulsar activitats esportives i de lleure destinades a persones amb discapacitat. La pista Bosquet, inaugurada la temporada 2004-05, està totalment adaptada per a l'ús de persones amb mobilitat reduïda i disposa d'un remuntador especial, ara batejat amb el nom de l'holandès.