El barcelonisme, en particular, i el futbol, en general, ha començat a acomiadar-se avui de Johan Cruyf, la figura del qual ha congregat més de 15.000 seguidors al Camp Nou a l'espai de condols habilitat pel club i que es mantindrà obert fins dimarts que ve.

Culers de tota edat i condició, d'aquí i d'allà, coneguts i anònims, tots han volgut retre l'últim tribut a Cruyff, mort dijous passat a Barcelona a causa d'un càncer pulmonar que va acabar amb la seva vida als 68 anys.

Puntualment ha obert les portes el Camp Nou a les deu del matí i el degoteig d'assistents ha estat continu. Al vestíbul de la tribuna superior, una imatge de Cruyff amb una pilota de cuir antic i un etern somriure rebia els seguidors.

Roses granes; un escut del club amb un crespó negre i una enorme inscripció: "Gràcies, Johan", presidint-ho tot. Abraçades, llàgrimes i emocionats comiats individuals davant de la foto de Cruyff, el personatge més influent de la història del barcelonisme.

Notables del món de l'esport i de la societat civil catalana, també de clubs de Primera com el Reial Madrid, representat en la figura del seu president Florentino Pérez, l'Espanyol, en la figura del seu tècnic Constantin Galca, o el València.

El president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, és qui ha inaugurat l'espai de condols. Haurà quedat al dirigent blaugrana el gust agredolç de no haver pogut presentar en societat l'acord entre la Fundació Johan Cruyff, l'Obra Social La Caixa i la Fundació del Club. Aleshores la salut de l'holandès ja era molt delicada.

Bartomeu ha dit que és "impossible entendre el Barça" sense la figura de Cruyff. "Cruyff és el mestre, la persona que ens ha deixat aquest llegat al Barça, un llegat espectacular. Quan va arribar com a jugador va ser un jugador modern, inconformista, que va revolucionar el món del futbol, va revolucionar el món del Barça tal com era ell i s'expressava en el camp, però també com entrenador el seu llegat és espectacular", ha dit Bartomeu.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat l'aposta de Johan Cruyff pel "talent col·lectiu que s'esforça a crear bellesa i generar felicitat al seu entorn".

S'ha referit Puigdemont a elements importants en la filosofia de Cruyff com la creació de la bellesa o la generació de la felicitat que suposen "una mirada cap a la vida de la qual cal aprendre".

Una de les notes més emotives l'ha posat Joan Laporta, amic personal de Johan Cruyff i a qui tenia com a conseller quan va ser president del club entre 2003 i 2010.

Laporta s'ha fos en en una abraçada amb Bartomeu, amb qui va lluitar en l'última contesa electoral, i després ha definit Cruyff com "un home genial", algú amb "una personalitat excepcional, un personatge que va revolucionar el futbol amb la seva manera d'entendre aquest esport i la vida".

Florentino Pérez, president del Reial Madrid, ha considerat que Cruyff és "d'aquestes persones que perduren eternament". El dirigent ha arribat al Camp Nou acompanyat pel director de relacions institucionals del Reial Madrid, Emilio Butragueño, i de Amancio Amaro.

"Són dies tristos perquè hi ha persones com Cruyff que no se n'haurien d'anar mai", ha assegurat el president del Reial Madrid en una declaració davant els mitjans.

S'ha acomiadat de Cruyff, els components de la plantilla de bàsquet, exjugadors entrenats per l'holandès i excompanys barcelonistes de Cruyff.

Durant la tarda i mentre se succeïa la reguera d'assistents, el fill de Johan Cruyff, Jordi Cruyff, s'ha va reunit a les oficines del club amb el vicepresident social, Jordi Cardoner, per fixar una sèrie d'accions entre les dues parts que es comunicaran pròximament.

Després del primer dia d'obertura de l'espai de condols, que es mantindrà operatiu fins dimarts que ve, 15.158 aficionats havien acudit a acomiadar-se de l''holandès volador'.