L'aturada de Setmana Santa pot haver provocat que alguns aficionats oblidessin durant uns dies com es trobava la situació en les diferents categories del futbol català. Entre les que viuen una emoció més gran hi ha el grup 1 de Primera Catalana, en què fins a deu equips tenen possibilitats reals d'obtenir el títol i, per tant, l'ascens directe, o la segona posició, que dóna dret a una eliminatòria per pujar a Tercera Divisió. El líder, per diferència general de gols, és el CE Manresa, però el desè classificat, empatat amb l'Horta, el Martinenc, és amb qui s'enfronta aquesta setmana, i només és sis punts darrere. Enmig, un Avià que surt amb tres punts de dèficit però que sembla tenir un calendari més favorable, almenys pel que fa al nivell dels rivals als quals s'enfrontarà.

Davant d'aquesta situació és complicat fer pronòstics, ja que les diferents formacions s'han encarregat de fer-los saltar per l'aire. Sí que és possible fer projeccions si es tenen en compte dues variables: els resultats de la primera volta contra els mateixos rivals que ara tindrà cada equip, o la dinàmica amb la qual van arribar a Pasqua, és a dir, els resultats de les últimes nou jornades. Si fem cas a aquestes projeccions, ni el Manresa, ni l'Avià no ascendirien, però les diferències són tan estretes que aquestes només són suposicions i futbol ficció.

Sis enfrontaments directes

El CE Manresa va accedir al liderat amb una victòria en l'última jornada davant del Tona, equip al qual va desplaçar sis punts darrere i amb qui té el gol average guanyat. Tot i la seva posició de privilegi, el seu entrenador, Dani Andreu, no considera que siguin el rival a batre: "tal com ha anat la temporada tot pot canviar en un dia i penso que fins a l'última jornada no quedarà tot decidit". Això sí, "dubto que tots els equips que ara hi ha implicats a la lluita arribin al final. Segurament en quedaran cinc o sis fins a última hora".

Independentment del que pugui passar, Andreu es mostra molt content "de com ha anat la temporada, tenint en compte els nostres condicionants. Vam tenir la baixa d'Enric Vallès, que després va tornar i se'n va anar de nou, i Gerard Bordas va arribar amb l'any ja començat. La temporada ha estat inestable i tot i això hem aguantat l'estrebada". El fet de disputar més partits al Congost que a fora "pot ser un avantatge, ja que a casa som més fiables que l'any passat" i quantifica en "60 punts la xifra necessària per poder ascendir". Respecte dels rivals, valora la qualitat de La Jonquera i de l'Avià, però pensa que "el candidat número 1 és el Vilassar".

Arrencant de darrere

La UE Avià, per la seva banda, s'ho mira tot des de tres punts més avall després d'haver obtingut una derrota i un empat en els dos últims partits. El tècnic dels berguedans, Oliver Ballabriga, però, es troba satisfet "d'haver assolit l'objectiu, que era la permanència, en primer lloc, i després haver arribat a Setmana Santa amb possibilitats". Si fem un repàs del calendari que li queda davant, els blanc-i-blaus tenen més partits a fora, però menys rivals directes perquè ja ha disputat els dos partits amb els quatre primers.

Sobre qui és el favorit per pujar, Ballabriga és expressiu en dir que "no sabria per quin decantar-me. Qualsevol pot ascendir, tot i que sí que és cert que disposar de jugadors d'experiència és important en aquestes situacions". Tampoc no pensa que tenir més partits a domicili sigui significatiu, ni tampoc la seva qualitat, ja que "molts dels nostres rivals es jugaran alguna cosa, sobretot el descens". De fet, el proper, l'Escala, és antepenúltim, i també es troben en aquesta situació els següents, l'EF Mataró i el Lloret.

Demà a la tarda, per l'Avià, i diumenge al migdia, per el Manresa, comença un esprint massiu de deu equips en nou jornades, que determinaran un premi molt sucós, l'ascens a Tercera Divisió.