El govern ha demanat una investigació urgent de l'Agencia Antidopatge del Regne Unit (UKAD) per saber com es van gestionar les acusacions contra un doctor que presumptament va tractar amb fàrmacs il·lícits futbolistes i altres esportistes d'elit.

El ministre de Cultura, Esports i Mitjans de comunicació, John Whittingdale, va expressar la seva "profunda preocupació" després que "The Sunday Times" hagi difós un vídeo en el qual el doctor Mark Bonar aparentment reconeix prescriure fàrmacs a atletes per millorar el seu rendiment.

L'UKAD ha admès que entre abril i maig del 2014 va rebre una denúncia contra aquest facultatiu però que va desestimar el cas en concloure que no estava sota la jurisdicció esportiva. L'organisme públic manté que tampoc va trobar proves per remetre-ho al Consell General Mèdic per ser investigat.

El ministre conservador ha ordenat una "recerca independent" per esbrinar "quines mesures va prendre (l'agència) quan es van rebre aquestes al·legacions" i "quines més és necessari dur a terme per garantir que l'esport britànic es manté net". "No hi ha lloc per la complacença en la lluita contra el dopatge, i el govern ja està examinant si la legislació vigent és suficient", va declarar, i va precisar que no dubtarà a introduir "sancions penals més dures si és necessari".

El president de l'UKAD, David Kenworthy, ha confirmat per la seva banda que es durà a terme una revisió dels fets ocorreguts i s'esperen recomanacions sobre com millorar els procediments "per assegurar que l'UKAD sigui el més eficaç possible en el futur per mantenir l'esport net".

El vídeo acusador

En el vídeo, elaborat de forma encoberta per un atleta en col·laboració amb el diari que el publica, i al llarg de diverses consultes, el doctor de 38 anys assegura haver receptat medicaments per millorar el rendiment a 150 esportistes, entre ells ciclistes, tennistes, un jugador de críquet, un campió de boxa i diversos futbolistes de la Premier League. Entre aquests, Bonar revela que ha tractat futbolistes de l'Arsenal, el Chelsea, el Leicester City i el Birmingham City.

El periòdic no ha identificat cap dels esportistes presumptament implicats fins que avancin les recerques i aclareix que no ha pogut corroborar per altres fonts que el metge tractés aquests atletes.

Bonar, que exerceix en la clínica privada antienvelliment Omniya del luxós barri londinenc de Knightsbridge, va admetre haver tractat als seus clients amb substàncies com eritropoietina (EPO), esteroides i hormones del creixement.

En el vídeo també explica que va ser un antic preparador del Chelsea, Bob Brinded, qui li va presentar diversos futbolistes d'elit.

Aquesta notícia ha posat en qüestió la credibilitat de l'Agencia Antidopatge britànica, que actualment investiga les acusacions de dopatge en l'esport rus i supervisa els esforços per eradicar les pràctiques il·lícites de cara als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.