El Barça jugarà dimecres que ve la tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions al Calderón amb avantatge. És petit, però és més gran que el de fa dues temporades, quan no va passar de l'1-1 al Camp Nou. El partit d'anada contra l'Atlètic va quedar clarament marcat per l'expulsió de Torres a la primera part. Si no hagués estat per això, els blaugrana, ahir de groc, haurien patit més. L'equip està tocat per la derrota al clàssic, però exhibeix un gen competitiu que l'ajuda a tirar endavant en situacions tan difícils com la d'ahir.

La primera part del Barça va ser pròpia d'un equip poruc, al qual feia tres dies que havia passat un tsunami per damunt sense cap poder de reacció. Lluny de buscar solucions a una banqueta en què confia poc o gens, Luis Enrique, en un fet molt habitual quan passen aquestes coses, va confiar en els deu jugadors de camp del clàssic. Simeone, un tècnic llest, va olorar sang des del vestidor i va proposar una alineació ofensiva, amb tres estilets davant, Carrasco, Griezmann i Torres, que fessin mal a una atemorida defensa. No calia tancar-se, sinó anar a buscar el rival.

I la pressió atlètica no va permetre als blaugrana sortir del seu camp amb fluïdesa. Es buscava jugar pel mig, on l'embut rival tallava totes les conduccions, i la circulació de pilota era terriblement lenta. Messi, al minut 4, va tenir una bona posició de xut, però va disparar fora, com va fer vuit minuts més tard a centrada d'Alba. L'argentí apareixia poc, però va crear un espai al minut 18 que va aprofitar Alves per centrar. El cop de cap de Neymar va anar massa alt.

Avís, gol i expulsió

L'Atlètic no havia inquietat Ter Stegen fins al minut 23, quan Griezmann va rematar massa encreuat. Va ser l'avís d'un gol, una errada garrafal de tot el centre de la rereguarda blaugrana, principalment de Busquets, que va situar-se malament i va deixar infiltrar-se Koke. Aquest va provocar la sortida de Piqué, que va deixar un forat gegantí al centre de l'àrea, i va cedir a Torres, qui, tot sol, va marcar per sota les cames del porter alemany.

El Barça estava tocat, molt tocat, i Ter Stegen va evitar el segon en un xut encreuat de Griezmann. Aleshores, Torres va fer l'estupidesa de la nit. Amb una targeta va picar a la cama de suport de Busquets, en una acció sense perill, i va veure la segona. L'escàndol que va muntar l'Atlètic, amb un punt de raó, va provocar que gairebé no es jugués en els últims minuts, en què un Barça espessíssim i sense ànima només ho va provar amb xuts de Mascherano i Neymar.

I l'Atlètic va avisar a l'inici de la represa amb dues ocasions seguides, un cop de cap de Filipe Luis que va rebutjar Mascherano i una centrada de Carrasco que no va trobar rematador. Els següents deu minuts, però, van ser un atac i gol blaugrana. El Barça va encadenar cinc ocasions en vuit minuts, com una xilena de Messi, un xut al pal de Neymar, un cop de cap del brasiler massa fluix, un rebuig de Filipe Luis i un xut de l'argentí amb refús del porter eslovè.

Suárez, el caçagols

El Barça ja buscava les bandes, amb Alves i Alba molt oberts. El gol havia d'arribar i ho va fer després d'un altre xut a fora de Neymar. Alves penja la pilota, Alba, per l'altra banda, la centra al mig i la pilota gairebé rebota en l'home boia, un Suárez fins aleshores desaparegut. Luis Enrique va fer entrar aleshores el dinamisme de Rafinha al camp i el setge va aturar-se. L'Atlètic intentava parar el partit, però no va poder fer-ho amb el segon gol. Onze minuts més tard, Suárez descarrega cap a la banda on puja Alves i el brasiler fa una centrada tensa perquè l'uruguaià la col·loqui de cap al primer pal.

Semblava que amb setze minuts al davant el Barça tenia temps d'ampliar la diferència, però Simeone va oxigenar bé el seu equip amb l'entrada de Thomas, que va aguantar bones pilotes a dalt. Els canvis del Barça, amb l'entrada de Sergi Roberto i d'Arda Turan, no van aportar gaires més solucions i només un esgotat Messi, amb poca espurna ahir, va crear perill en un eslàlom que va acabar en no res. El col·legiat, per la seva banda, va tenir temps de completar una actuació gens convincent perdonant la vermella a Lucas i permetent perdre tot el temps del món als madrilenys. El 2-1 no és definitiu. El partit del Calderón serà d'alta tensió.