L'esperada reacció dels cracs del Barça no va arribar. La connexió en el dia clau, quan calia activar totes les armes per ensorrar el ferm mur del granític Atlètic de Madrid, va arribar en comptagotes i a contra rellotge. El partit sempre es va jugar com volia Simeone i l'angoixa va créixer més amb el pas dels minuts. I una nit més, les aparicions de Messi i un Neymar que va merèixer ser substituït van ser del tot irrellevants. Del trident, Luis Suárez va ser el que hi va posar més empenta, i quan l'eliminació era un fet amb totes les lletres, en el temps de descompte l'àrbitre italià també la va espifiar en treure fora de l'àrea unes mans de Gabi que eren penal i que haurien pogut forçar la pròrroga si s'hagués encertat el penal. Però ni el greu error del col·legiat pot salvar un equip que veurem com respon a la lliga en les sis darreres jornades.

Luis Enrique no va voler fer cap mena d'invents ni de canvis. Amb el seu onze de gala, es va presentar al Calderón confiant que, aquest cop sí, els seus homes sortirien al camp més endollats que en els tres seus últims partits, el clàssic, l'anada amb l'Atlètic al Camp Nou i a Anoeta davant la Reial Societat. Diego Simeone no va voler tampoc arriscar i va sortir a jugar amb un sol davanter pur com Griezmann, buscant la velocitat de Yannick Carrasco però reforçant el mig camp amb Augusto.

Els primers minuts del partit van ser com s'esperaven: possessió del Barça i l'Atlètic esperant per robar la pilota. Els primers xuts dels locals els van fer Gabi, Carrasco i Griezmann, que va avisar en el minut sis. En tot cas, els de Luis Enrique mai no van canviar la seva forma de jugar en una primera part en la qual el seu futbol va ser molt horitzontal, sense ser mai profund per inquietar un Oblak que va estar inèdit. Godín marcava el seu territori a Neymar, Messi ajudava en la defensa i es barallava amb el ràpid Carrasco. En el minut 28, aquest va intentar provocar un penal en l'acció en la qual Piqué va caure a terra dins l'àrea, però el central blaugrana va tenir la precaució d'amagar les mans i la pena màxima no va existir.

El Barça va disposar d'una falta a l'esquerra d'Oblak però el llançament de Messi va sortir molt amunt. I en el minut 35 arribava el moment més fatídic per als blaugrana (ahir vestits amb la senyera) quan una centrada de Saúl la va aprofitar amb el cap un oportú Antoinie Griezmann per fer l'1-0 sense que el porter Ter Stegen ho pogués evitar. L'Atlètic es posava davant, no només del partit, sinó també de l'eliminatòria. El cop el va notar el FC Barcelona i, abans del descans, només va poder respondre amb un tir llunyà de Neymar, el primer de l'equip entre els tres pals.

Càstig en el descompte

Tot i que el Barça va començar molt descentrat la segona part i era Saúl el que enviava una pilota al travesser, de mica en mica la necessitat va fer que la pressió a la porteria d'Oblak anés creixent. Luis Enrique va fer entrar Sergi Roberto i Turan per Alves (no era dels pitjors) i un Rakitic que és el sacrificat habitual.

Les accions de més perill van ser a les botes de Luis Suárez però no va trobar el gol. Al minut 87, Iniesta va tallar amb la mà un contracop letal de l'Atlètic i Griezmann va anotar el 2-0 de penal. Després Gabi (min 90) també tocava la pilota a dins l'àrea amb el braç però tampoc l'àrbitre no va ajudar ahir el Barça.