Tal i com si fos un guió de Hollywood, Kobe Bryant ha signat la última gesta de la seva carrera, anotant 60 punts, en la nit de la seva adéu definitiu, un comiat majestuós que, segons ha reconegut després del matx, "mai hagués imaginat", i que ha sigut la cirereta del pastís d'una jornada inoblidable per al bàsquet.

"El final perfecte hagués estat guanyar el campionat", ha comentat el número 24 durant la roda de premsa, encara amb la samarreta suada després de disputar 43 minuts davant els Utah Jazz en la victòria del seu equip per 101-96. "Avui només he intentat jugar dur i donar espectacle en la mesura del possible. M'alegro d'haver-ho pogut fer per última vegada, encara que és difícil de creure que hagi passat així. Ha estat increïble. Estic en 'xoc' encara", ha manifestat.

Centenars d'afeccionats sense entrades s'han donat cita als voltants del Staples Center des d'hores abans que comencés el partit, convertint la zona en un caos sense precedents, un ambient que superava al que va respirar la ciutat en les últimes finals de lliga, que l'equip va disputar els anys 2008, 2009 i 2010.

No era un dia qualsevol, i això es reflectia fins i tot en els petits comerços -un entrepà de frankfurt es cobrava a 15 dòlars, quan el preu habitual és de 5- i en els aparcaments propers, on habitualment es paga entre 15 i 30 dòlars i avui el preu pujava fins als 60 dòlars. Tot valia per acomiadar l'ídol de masses de la ciutat californiana.

Els espectadors de la primera fila del pavelló han rebut com a obsequis un ninot amb la figura de Bryant, una gorra amb l'eslògan del jugador i una petita rèplica de l'helicòpter amb el qual es desplaça des de la seva residència de Newport fins al pavelló dels Lakers. La resta d'assistents s'han endut una samarreta amb la paraula "Love", brodada amb el logo de la "Mamba Negra", el sobrenom del jugador.

Bryant també ha rebut present per part dels Lakers: un anell amb cinc diamants grans (un per cadascun dels seus títols) i 20 diamants més petits (per cadascuna de les seves temporades a la Lliga).

La cronologia

Cap als voltants de les 17:15 de la tarda, hora local, Bryant ha fet la seva aparició, vestit amb camisa i corbata negres, i davant un centenar de periodistes que esperaven la seva arribada s'ha limitat a dir: "Ho passarem bé".

Després ha saludat els empleats tal i com solia fer habitualment i s'ha dirigit al vestuari. Allà, s'ha vestit amb parsimònia, assaborint cada segon del procés, mentre abandonava per un moment la lectura del llibre "The Encyclopedia of Serial Killers", de Michael Newton.

Una hora abans del partit, cap a les 18:00, ha saltat al parquet per escalfar i donar el seu vistiplau a la nova decoració de la pista, amb el número 8 i el 24 -els dorsals que ha portat al llarg de la seva carrera- gravats en tots dos extrems de la pista.

Després, abans de la presentació de tots dos equips, ha arribat un dels moments més emotius de la vetllada. Entre constants cants de "Kobe!, Kobe!", la franquícia angelina ha emès una sèrie de vídeos que recordaven els seus moments més destacats i culminaven amb els seus cinc títols.

En un d'ells, Chick Hearn, el cèlebre locutor dels partits dels Lakers, profetizaba que Bryant disputaria amb els Lakers "19 o 20 temporades almenys". A continuació, Magic Johnson ha aparegut en pantalla dient: "estem aquí per celebrar la grandesa i l'excel·lència de Kobe Bryant durant 20 anys. És l'estrella més gran que ha donat aquesta ciutat en tot aquest temps. No només és una icona increïble, sinó que és el millor jugador que ha vestit la samarreta porpra i or". En aquell moment, l'Staples Center, literalment, s'enfonsava.

I això era abans que en més vídeos apareguessin els comiats de companys com Shaquille O'Neal, Derek Fisher, Kevin Durant, Dwyane Wade, Dirk Nowitzki, Gregg Popovich, Kevin Garnett, Carmelo Anthony, Stephen Curry, Lebron James, Pau Gasol ("desitjo mantenir la nostra amistat per la resta dels meus dies"), Lamar Odom i Phil Jackson.

També han enviat missatges artistes com Snoop Dogg, Ice Cube, Kanye West, Kim Kardashian, John Legend, Justin Bieber, Taylor Swift, Justin Timberlake, Ashton Kutcher, Zac Efron i Jack Nicholson, a més de llegendes dels Lakers com Jerry West, Kareem Abdul-Jabbar i James Worthy.

"Això és un somni. És surrealista. Hi ha hagut moments en els que m'he emocionat, al posar-me la samarreta i passar pel túnel de vestuaris per última vegada. Però he intentat bloquejar-ho. Al final, el que més recordaré és l'increïble suport dels fans. Espero haver-los donat alguna cosa per recordar", ha valorat Bryant.

Instants abans, des del centre de la pista, el jugador s'acomiadava del seu públic: "No puc creure com de ràpid han passat aquests 20 anys. És una bogeria. Gràcies des del fons del meu cor. Us estimo. Què puc dir? Mamba fora".

Plovia el confeti. Sonava "The Best", de Tina Turner. Era un final de pel·lícula per a una carrera de somni.