La secció europea de la FIBA, el màxim organisme del basquetbol mundial, va decidir suspendre les seleccions de catorze països, entre els quals hi ha Espanya, per disputar el proper europeu l'any 2017. A més, si es rep suport de les altres seccions de la FIBA, els espanyols podrien veure perillar la seva presència als Jocs Olímpics de Río de Janeiro d'aquest estiu. El motiu d'aquesta sanció és que les catorze federacions nacionals "donen suport a les pràctiques il·legals de l'Eurolliga en permetre els acords amb les seves lligues i clubs", segons explica la FIBA.

En aquest mateix escenari es troben nacions tan potents com Sèrbia, Lituània, Grècia, Itàlia, Rússia, Croàcia, Eslovènia i Turquia, entre d'altres. Per tant, si prospera el càstig, el campionat europeu de seleccions de l'any vinent tindrà com a favorites França i Alemanya, les dues grans seleccions que s'han lliurat de la sanció del màxim organisme del basquetbol mundial.

Per la seva banda, la FEB va anunciar que no farà un comunicat oficial sobre l'avís de la FIBA i seguirà treballant amb normalitat. Tot i això, la Federació Espanyola no es quedarà amb els braços creuats i presentarà al·legacions abans del dia 20 d'abril, amb l'objectiu que s'aixequi el càstig i el combinat espanyol pugui defensar el títol aconseguit l'any passat.

Cal recordar que aquesta sanció només afecta els equips sènior masculins; per tant, la selecció femenina i les de categories inferiors en queden exemptes i podran seguir competint amb normalitat en els diversos europeus i mundials.

Kirilenko també s'hi oposa

El president de la Federació Russa, Andrei Kirilenko, va fer una crida a la FIBA i a l'Eurolliga a no barrejar les federacions nacionals en els seus conflictes sobre competicions. Segons va declarar l'exjugador en diversos mitjans locals, "aquest problema l'han de solucionar les dues organitzacions entre elles". Kirilenko també va comentar que "davant aquesta situació crítica, tots hem de fer concessions. Però pel que veig a dia d'avui no hi ha ningú que estigui disposat a fer-ho".