L'italià Valentino Rossi (Yamaha) va aconseguir una nova pole en ser el més ràpid en la sessió de qualificació del Gran Premi d'Espanya, que es disputa al circuit de Jerez de la Frontera. Rossi va fer un temps de 1:38.736 i va avantatjar en 122 mil·lèsimes el seu company d'equip, Jorge Lorenzo, que sortirà segon, i en 155 el cerverí Marc Márquez (Honda), que iniciarà la cursa d'avui en la tercera posició.

En la segona part de la classificació, Lorenzo i Márquez van ser els més forts i s'anaven intercanviant els millors temps, però ja cap al final de la sessió Rossi va fer la seva volta ràpida i va obtenir un primer lloc que no assolia des de la temporada passada al circuit holandès d'Assen. Darrere de l'italià i els espanyols es van situar l'italià Andrea Dovizioso (Ducati) i els pilots de Suzuki Maverick Viñales i Aleix Espargaró.

En la categoria de Moto2 va seguir el domini dels pilots de Kalex, que van ocupar les set primeres posicions. El britànic Sam Lowes va firmar el millor temps amb un registre de 1:42.408, i va superar els alemanys Jonas Folger, que va ser segon, i Sandro Cortese, tercer. Finalment, en Moto3 el més ràpid va ser l'italià Nicolo Bulega (KTM), que va aturar el cronòmetre en 1:46.223. Segon va ser el sud-africà Brad Binder (KTM), i tercer, Jorge Navarro (Honda).