L

'Atlètic de Madrid té el dubtós honor de ser l'únic equip que ha perdut dues finals de la Copa d'Europa en el darrer minut. Fa dos anys, un cop de cap de Sergio Ramos en el primer minut del descompte va impedir la victòria matalassera a Lisboa i va conduir a una pròrroga que els de Simeone van perdre per 4-1 contra el Reial Madrid. A l'imaginari del club blanc-i-vermell, conegut històricament com "el Pupas" per la seva tendència a enfonsar-se en la misèria en els moments decisius, però, abans del gol de Ramos n'hi ha un altre, el d'un central del Bayern de Munic de nom impronunciable marcat el 1974.

Precedents perillosos

Avui, per primera vegada des d'aquell final, Atlètic i Bayern s'enfronten en un duel que té l'al·licient de la tornada al Vicente Calderón del tècnic santpedorenc Pep Guardiola. Allà va ser on va dirigir el seu últim partit al Barça, la final de Copa del 2012, amb victòria per 0-3 davant de l'Athletic de Bilbao. Des de llavors, havia tornat un parell de vegades a l'estat espanyol. En totes dues va perdre i, en els dos casos era, com avui, en l'anada d'unes semifinals de la Lliga de Campions. Fa dos anys va ser derrotat per 1-0 pel Reial Madrid, amb un gol de Benzema. En la tornada, a l'Allianz Arena, va encaixar un dolorós 0-4. La temporada passada va caure al Camp Nou contra el Barça per 3-0, amb dos gols de Messi i un de Neymar. El 3-2 de Munic va ser insuficient per al seu equip.

Com a entrenador blaugrana, Guardiola va visitar cinc vegades l'estadi de la ribera del Manzanares. El balanç és de tres victòries i dues derrotes. L'estrena va ser en un partit de Copa, en què va vèncer per 1-3, amb hat-trick de Messi, però també hi ha una dolorosa derrota pel 4-3 la temporada del triplet. El darrer cop en què es va seure a la banqueta del Calderón per jugar contra l'Atlètic va ser el febrer del 2012, ja amb Diego Simeone al davant. El Barça va vèncer per 1-2 amb gols de Dani Alves i Leo Messi. Radamel Falcao va anotar pels madrilenys.

42 anys des de l'últim cop

Però més que els precedents de partits de Guardiola al Calderón, els aficionats més veterans de l'Atlètic tindran al cap la figura de Georg Schwarzenbeck, l'autor d'un dels gols més inesperats i dolorosos de la història de les competicions europees. Va ser el 15 de maig del 1974. Tots dos equips arribaven per primera vegada a una final de la Copa d'Europa, un partit que es va disputar a l'estadi de Heysel, a Brussel·les, tristament famós onze anys després pels 39 aficionats de la Juventus que hi van morir en una allau dels hooligans del Liverpool.

L'Atlètic havia arribat a la final després d'una eliminatòria heroica i duríssima contra el Celtic de Glasgow, en què havia arrencat un empat a zero d'Escòcia tot i haver acabat el partit amb vuit homes. A casa havia vençut per 2-0. La final va ser molt tancada, amb poques oportunitats per les dues bandes i es va haver d'anar a la pròrroga.

Allà, quan faltaven només sis minuts per al final, una falta a la frontal de l'àrea va ser sensacionalment llançada per Luis Aragonés. La pilota va passar per damunt de la barrera i va superar el porter Maier. Només faltava aguantar el resultat, però a l'últim minut l'extrem Gárate va cometre una errada. En lloc de retenir la pilota, marxar cap a un banderí de córner i matar el partit, va intentar fer el segon gol. Va perdre l'esfèrica i es va produir la jugada desgraciada. El central Schwarzenbeck, l'home més gris del Bayern, un jugador que va anotar 25 gols en 15 temporades, va avançar i, quan va arribar a uns 35 metres de la porteria, va etzibar un xut sec i ras que, després d'evitar les cames de defenses i atacants, va superar l'estirada del porter Miguel Reina, el pare de l'actual arquer del Nàpols.

No es va servir ni del centre del camp. El col·legiat belga Loraux va indicar el final del partit. Aleshores no hi havia llançament de penals i es va disputar un desempat dos dies més tard. Amb un Atlètic tocat per l'oportunitat perduda i amb moltes baixes a l'equip pel cansament, el Bayern es va imposar per 4-0, amb dos gols de Hoeness i dos de Müller, i va iniciar el cicle de tres títols seguits. El fantasma de Schwarzenbeck planarà avui pel Calderón, 42 anys després d'aquell afortunat xut.