La Comissió de Disciplina de la Unió Ciclista Internacional (UCI) ha decidit imposar una sanció de sis anys de suspensió a la belga Femke Van den Driessche després de ser acusada d'utilitzar una bicicleta trucada amb un motor durant el passat mundial de ciclocròs de Heusden-Zolder.

En la resolució, l'ens la considera culpable de violar l'article 1.3.010 en combinació amb el 12.013bis (frau tecnològic) del reglament de la UCI, i li imposa aquesta sanció, que entra en vigor l'11 d'octubre de 2015 i acaba el 10 d'octubre de 2021.

Per tant tots els seus resultats des d'aleshores han quedat anul·lats, inclòs el campionat europeu sub'23 i nacional de la mateixa categoria, i li ordena retornar les medalles i els diners rebuts a les respectives organitzacions; a més a més, la ciclista ha rebut una multa de la UCI de 20.000 francs suïssos i les coses d'aquest procediment.

El vídeo de la cursa que va delatar la ciclista belga

Segons s'indica en el comunicat de la UCI, la decisió es va adoptar després de descobrir un motor elèctric ocult a la bicicleta gràcies a una nova prova - una ressonància-. Més de cent bicicletes van ser escanejades en aquells mundials, i segons la UCI aquest nou mètode ha demostrat en els assajos ser molt eficaç per detectar els motors ocults o altres formes de frau tecnològic.

"Hem invertit considerables recursos en el desenvolupament d'aquesta nova i molt eficaç tecnologia d'exploració i també en l'enfortiment de les sancions aplicables a qualsevol que enganyi d'aquesta manera. Aquest cas és una gran victòria per a la UCI i tots aquells afeccionats, ciclistes i equips que volen estar segurs que anem a mantenir la lluita contra aquesta forma de fer trampa del nostre esport", va assegurar Brian Cookson, president de la UCI.

La ciclista belga, de 19 anys, va anunciar el passat mes la seva retirada i que no atestaria davant la UCI. Van donin Diressche va assumir que la seva absolució "és impossible, ja que aquesta bicicleta estava a la meva zona de material", i va afegir que el seu procés "ja ha estat jutjat per tots".

La ciclista va assegurar després de ser acusada que la bicicleta investigada no era seva, sinó d'un amic, però que va acabar a les seves mans després d'un error d'un mecànic.