M

arc Coma va arribar a la direcció esportiva del Dakar l'estiu passat, quan el recorregut de l'edició del 2016 ja pràcticament estava fet. La seva influència es va notar en alguns aspectes, sobretot en la presència de la caravana a Bolívia, però sempre es va dir que el del 2017 seria el primer Dakar l'èxit o el fracàs del qual es podria atribuir a l'avianès. Aquesta setmana s'ha presentat, a grans trets, el recorregut de l'edició que es disputarà d'aquí a vuit mesos. I conté una gran novetat, la inclusió d'un nou país, Paraguai, que donarà més joc després de les absències, sobretot per motius econòmics, de Perú, Xile i les etapes de desert que aquests països aportaven.

Nous paisatges

Així, després de saber-se que el Dakar 2017 començarà a Asunción, la capital paraguaiana, el proper 2 de gener, el cinc vegades campió de la prova en motos explicava que "entrem en una nova dimensió, i no només perquè Asunción se sumi a la llista de grans ciutats del Dakar, sinó perquè ens permet descobrir tota una part de la geografia, en particular el nord de Bolívia".

De fet, en els darrers anys només s'havia entrat a territori bolivià per arribar a Uyuni, passar pel seu salar o per les contrades que hi ha al voltant. El fet de sortir del cor del continent americà, i no del sud o de l'oest, com s'havia fet fins ara, permet, segons el director del Dakar, Éttiene Lavigne, "unir regions molt cèntriques per les quals no acostumàvem a passar. Pujarem més amunt, cap al nord, fins a tocar el llac Titicaca". De fet, un dels altres grans al·licients serà arribar a una altra gran capital, com és La Paz.

Enuig amb Xile

En la presentació del recorregut, que finalitzarà a Buenos Aires després de 9.000 quilòmetres, Coma també va aprofitar per criticar amb duresa Xile, que en l'edició passada va obligar l'empresa organitzadora, l'ASO, a buscar alternatives a última hora. Segons l'avianès, "per tal que el Dakar sigui a un país necessita tot el suport del govern, lògicament acompanyat per un pagament econòmic, i aquestes situacions no s'han ajuntat a Xile. Fins a final hem intentat que sigui al recorregut, dins una negociació coherent, però el govern no estava disposat a assumir unes condicions favorables per a la prova i no ha estat possible".

Pel que fa a Perú, Coma va recordar que "ara mateix es troba en període electoral i fins que no hi hagi un nou govern, l'interlocutor que trobaràs no té lògica". Coma, però, va obrir la porta a aquest país de cara al futur.