Els clubs de futbol del Bages van tenir dimarts a la nit un canvi d´impressions amb el president de la Federació Catalana, Andreu Subies, en un sopar celebrat al Mas de la Sala, a Sallent. Subies, que va atendre les preguntes de Regió7, acaba el seu mandat i vol conèixer in situ les preocupacions i les millores que proposen les entitats de cara al proper cicle en cas de ser reelegit.

Quin ha estat el motiu de la trobada amb els clubs?

Durant l´any, com a president, tinc moltes peticions perquè assisteixi a algun torneig, a l´acte central del centenari, a un partit important, però al final hem de dosificar les visites perquè no dono l´abast. Ara que acaba el mandat de cinc anys m´agrada conèixer la gent de les entitats, poder compartir una estona amb ells i conèixer les seves inquietuds.

Quina valoració fa, en general, del seu cicle de mandat?

Han estat uns anys molt exigents, però amb grans èxits. S´han pres moltes decisions encarades a deixar el camí preparat per a aquells que vinguin al darrere.

Això vol dir que no es presentarà a la reelecció?

En els propers mesos farem eleccions i la veritat és que aquesta junta directiva de la Federació Catalana de Futbol, després de cinc anys de molts sacrificis, vol gaudir d´aquest futbol català. Quan vam entrar, potser per les ganes i la il·lusió, no ens va fer por res, però un cop a dins hem après moltes coses. El futbol català ha de tenir una mentalitat positiva i la federació està preparada, amb autonomia econòmica, amb uns 5.000 partits cada cap de setmana i més de 150.000 llicències entre futbol i futbol sala.

L´apartat econòmic és el més preocupant?

L´economia sempre és el que més preocupa. Nosaltres som de pas a la federació i no podem cometre errors. Hem de ser valents i adaptar-nos, hem de posar els pilars per al futur. Durant cinc anys hem hagut de reordenar una federació que tenia greus problemes econòmics i esportius. Hem de garantir que els nois que ara juguen a futbol, d´aquí a deu anys també ho puguin fer. Cal prendre decisions, s´han d´adaptar reglaments, normatives, i això vol dir que s´ha de professionalitzar l´estament, i invertir també en les delegacions perquè moltes de les gestions s´hi puguin fer, donant proximitat als clubs. Tenim projectes en aquest sentit. S´ha d´incidir en la formació, en la igualtat de gènere, en la lluita contra la violència.

En algun moment hi ha hagut alguna crítica pels preus de les fitxes i per alguna taxa afegida a cada federat. Com ho ha viscut?

Han passat moltes coses en aquests darrers cinc anys. Hi ha hagut certament reivindicacions, però cal tenir en compte que res no és gratuït. Per això cadascú ha de tenir les seves responsabilitats, la federació, els clubs i els pares. Sense diners, no es pot garantir el futbol català; en aquest sentit s´han de repartir els esforços.

La figura del president de club ha de canviar?

En molts casos, el perfil ja és diferent. Però, si no és així, n´hi ha molts de compromesos amb la seva entitat que s´han d´envoltar de professionals, de gent formada, que pugin garantir la continuïtat del futbol català. La federació té molts mecanismes i ha de facilitar la gestió perquè els clubs puguin donar explicacions als pares. Per això també disposem del Portal del Federat. Precisament els pares han de ser responsables dels seus fills. Les assegurances mèdiques per jugar a futbol són personals i responsabilitat de cada jugador o pare. Instem als presidents que no deixin entrar en els seus recintes esportius cap nen o nena sense la cobertura mèdica pertinent.

I de la violència en el futbol, què n´ha de dir?

Estem parlant que cada cap de setmana podem moure un milió de persones al voltant del futbol català; és una maquinària molt potent de seguidors. Hem fet tres anys de campanyes. Tot el que passa als terrenys de joc està ben regulat, però la part externa, no tant. En aquest sentit, hem d´invertir si volem aconseguir el respecte. Amb això no vull dir que els aficionats no puguin animar.