L'italià Diego Ulissi (Lampre) ha tret rendibilitat de la seva valentia per adjudicar-se en solitari la quarta etapa del Giro disputada a través de 200 quilòmetres entre Catanzaro i Praia a Mare, en la qual l'holandès Tom Dumoulin (Giant), segon classificat, ha recuperat la 'maglia' rosa que ja va vestir en les dues primeres jornades.

Ulissi, ciclista toscà de 26 anys,ha jugat la carta guanyadora amb valentia i decisió a falta de 10 quilòmetres de meta, on un mur del 18 per cent ha seleccionat el grup que marxava escapat. L'italià ha sigut més fort que els altres i ha marxat en solitari per coronar l'alt i serrar les dents fins a la línia de meta, aguantant l'enorme pressió del grup perseguidor.

No hi va haver manera d'atrapar a Ulissi, que ha aixecat els braços amb un temps de 4h.46.51, per davant de Dumoulin i del seu compatriota Steven Kruijswick (Lotto Jumbo). Al capdavant del grup ha entrat Alejandro Valverde (Movistar), molt atent en els últims quilòmetres davant la batalla de l'Astana de Vincenzo Nibali, sisè.

De nou Dumoulin de rosa. L'alemany Kittel no ha aguantat les primeres costes importants i s'ha enfonsat davant els atacs que abans del mur definitiu. A la general segona plaça per el luxemburguès Bob Jungels (Trek) i tercera per Ulissi, tots dos a 20 segons.

Els favorits ja treuen el cap. El marcatge entre Astana i Movistar es s'ha despertat quan la carretera es va aixecar a Via del Fortino i les seves dures pendents a 10 quilòmetres del passeig marítim de Praia a Mare. Valverde i Nibali ja apareixen al 'top ten' de la general i prenen posicions davant el primer final en alt de dijous i la cronometrada de diumenge. El "Tauró" és sisè i el segueix "El Bala", separats per 5 segons.

La jornada que ha situat l'Giro al seu territori natural ha estat ràpida i exigent, amb una primera part amable i un final trencacames que ha passat factura. El gran grup va sortir disparat, amb una escapada que es va formar immediatament amb l'eslovè Mohoric (Lampre), l'austríac Brändle (Iam), l'italià Boem (Bardiani) i el nord-americà Rosskop (BMC). A la primera hora de cursa es van cobrir ni més ni menys que 51 quilòmetres.

El quartet ho va intentar, sobretot quan el terreny era favorable, ja que els primers 120 quilòmetres no oferien cap dificultat. No obstant, el Etixx del líder Marcel Kittel no va permetre que la fuga es fes massa il·lusions i va mantenir a ratlla els fugitius.

Els primers dificultats van arribar a l'Alt de Bonifaci. Kittel va començar a passar penes en l'ascens i el pilot va entrar en batalla, de manera que l'alemany va perdre contacte amb el cap, el mateix que altres esprintador com Elia Viviani. L'Astana de Nibali va tensar en la baixada.

A 50 quilòmetres de la a meta va concloure l'escapada, però els atacs es van anar succeint. Kittel va contactar de nou amb el grup, que va acabar de tallar-se amb 20 homes per davant, entre ells grans rodadors com l'italià De Marchi (BMC). L'alemany va tornar a cedir en la pujada a San Pietro.

A la baixada cap a la costa de Praia a Mare les dificultats es van acumular amb corbes complicades que es van posar en fila índia al capdavant de carrera. Tot just 21 segons d'avantatge abans d'afrontar el punt calent de la jornada, el mur de Via del Fortino, a 10 de meta, una dificultat real amb una dura pendent al 18 per cent.

Van començar els moviments. Per davant Ulissi va donar la urpada definitiva sense cap contestació. Els seus companys de fuga, llavors reduïts a 6, no van ser capaços de seguir-lo i es van integrar en un grup de 25 corredors amb tots els favorits.

Ulissi no va mirar enrere i es va presentar a meta amb uns metres d'avantatge. Suficients per signar la seva cinquena victòria d'etapa al Giro i la primera de la temporada. "Guanyar al Giro sempre és increïble", va dir. Tan increïble com la sorpresa de Dumoulin, que es va trobar de nou amb el mallot rosa.

Aquest dimecres es disputa la cinquena etapa entre Praia a Mare i Benevento, de 233 quilòmetres, jornada llarga de desgast, de perfil ondulat que serà la vigília de la primera jornada amb final en alt.

.- Classificació de l'etapa:

1. Diego Ulissi (ITA) Lampre 04h: 46: 51

.2. Tom Dumoulin (HOL) Giant a 5

3. Steven Kruijswijk (HOL) Lotto-Jumbo m.t

4. Alejandro Valverde (ESP) Movistar a 6

5. Gianluca Brambilla (ITA) Etixx m.t

.6. Vincenzo Nibali (ITA) Astana m.t

.7. Ilnur Zakarin (RUS) Katusha m.t

.8. Matteo Busato (ITA) Southeast m.t

.9. Esteban Chaves (COL) Orica m.t

10. Nicolas Roche (IRL) Sky m.t

.- Classificació general:

1. Tom Dumoulin (HOL) Giant 14h: 00: 09

.2. Bob Jungels (LUX) Etixx a 20

3. Diego Ulissi (ITA) Lampre m.t

4. Steven Kruijswijk (HOL) Lotto-Jumbo a 24

5. Georg Preidler (AUT) Giant m.t

.6. Vincenzo Nibali (ITA) Astana a 26

.7. Alejandro Valverde (ESP) Movistar a 31

.8. Jakob Fuglsang (DIN) Astana a 35

.9. Nicolas Roche (IRL) Sky a 37

10. Esteban Chaves (COL) Orica-GreenEdge m.t.