L'alemany André Greipel (Lotto Soudal) va guanyar amb absoluta superioritat la cinquena etapa del Giro d'Itàlia, disputada entre Praia a Mare i Benevento, de 233 quilòmetres, en la qual l'holandès Tom Dumoulin ( Giant) va aconseguir retenir la 'maglia' rosa de líder i Alejandro Valverde va esgarrapar 4 segons als seus rivals directes per un tall que es va produir poc abans de la recta de meta.

En una exhibició de potència, el ciclista de Rostock va llançar l'esprint de lluny i no hi va haver resposta dels seus rivals, que van veure com "Popeye" aixecava els braços amb un temps de 6 hores, 40 minuts i 35 segons, per davant del francès Arnaud Demare (Francaise) i de l'italià Sonny Colbrelli (Bardiani).

A la general no hi va haver canvis i Tom Dumoulin va retenir la 'maglia' rosa, amb 16 segons d'avantatge sobre el luxemburguès Bob Jungels (Trek) i 20 respecte a Diego Ulissi, però en el grup de favorits Alejandro Valverde va esgarrapar 4 segons als seus màxims rivals, ja que va entrar en el primer grup de l'escamot.

Un tall a última hora produït per una caiguda en l'últim revolt va deixar atrapats a Nibali, Mikel Landa i els colombians Esteban Chaves i Rigoberto Urán, entre d'altres.

Nibali es va mantenir sisè i Valverde li trepitja els talons a un sol segon. El murcià té a Landa a 20 segons abans d'entrar a la primera etapa de muntanya.

L'espanyol Amets Txurruka (Orica) va ser un dels protagonistes de la jornada en ficar-se en l'escapada inicial que va animar la segona etapa més llarga de la present edició, al costat dels russos Brutt (Tinkoff) i Foliforov (Gazprom) i l'italià Oss ( BMC), una aventura arriscada en un recorregut "trencacames", maratonià, que tan sols donava treva en els últims 30 quilòmetres de perfil pla.

El gran grup no es va posar nerviós tot i que el retard va arribar als 8 minuts. Els homes del Etixx de Marcel Kittel es van encarregar d'estabilitzar els fugats al voltant dels 3 minuts. L'alemany no renunciava a celebrar el dia del seu 28è aniversari i va posar en marxa la maquinària.

A meitat de carrera ja havia baixat de la bicicleta l'espanyol Omar Fraile (Dimension), tocat per les lesions que li van produir una caiguda dimarts passat. El rei de la muntanya de la Volta 2015 no va tenir sort en el seu debut al Giro d'Itàlia.

No hi va haver treva en el gran grup i a mesura que s'acostava la meta de Benevento els escapats veien com es reduïa la renda, fins que van ser aconseguits a 7 quilòmetres del final. El treball del Lotto Soudal d'André Greipel va obtenir la seva recompensa. Començava una altra etapa, la definitiva, amb aroma d'esprint i tots els velocistes disposats a jugar les seves cartes.

Només restava l'al·licient d'un petit tram de pavé amb una lleugera pujada del 3,7 per cent a 1 quilòmetre de la línia de meta, que no va suposar un obstacle per als velocistes. Perseverava el Lotto tirant del grup, fins i tot amb Greipel en primera línia. Volava el gran grup en baixada, amb revolts perillosos. Valverde atent protegit pel seu equip, a l'avantguarda.

Una caiguda en l'últim revolt va deixar sol a Greipel i va tallar el gran grup, però no li va importar al "goril·la", qui es va buscar la vida a la recta de meta. Va atacar de molt lluny, amb potència, inabordable, directe a la victòria. Una exhibició espectacular de l'alemany. La quarta de la temporada després d'aconseguir dos a la Volta a Mallorca i una a la Volta a Turquia.

Aquest dijous es disputa la sisena etapa amb l'al·licient de la primera arribada en pujada, pel que apareixeran cara a cara els favorits. El trajecte de 157 quilòmetres surt de Ponte i té la meta al Alt de Roccaraso, un port de segona categoria amb rampes suficients perquè es produeixi la primera gran batalla de la present edició.

Classificació de l'etapa:

1. André Greipel (ALE) Lotto Soudal 5h: 40: 35

.2. Arnaud Demare (FRA) Francaise m.t

3. Sonny Colbrelli (ITA) Bardiani m.t

4. Bob Jungels (LUX) Etixx - Quick-Step m.t

5. Moreno Hofland (HOL) LottoNl-Jumbo m.t

.6. Manuel Belletti (ITA) Southeast m.t

.7. Rick Zabel (ALE) BMC Racing m.t

.8. Georg Preidler (AUT) Giant-Alpecin m.t

.9. Caleb Ewan (AUS) Orica-GreenEdge m.t

10. Alexey Tcatevitch (RUS) Katusha m.t

.- Classificació general:

1. Tom Dumoulin (HOL) Giant-Alpecin 19h.40.48

.2. Bob Jungels (LUX) Etixx - Quick-Step a 16

3. Diego Ulissi (ITA) Lampre a 20

4. Georg Preidler (AUT) Giant-Alpecin m.t

5. Steven Kruijswijk (HOL) LottoNl-Jumbo a 24

.6. Vincenzo Nibali (ITA) Astana a 26

.7. Alejandro Valverde (ESP) Movistar a 27

.8. Ilnur Zakarin (RUS) Katusha a 35

.9. Jakob Fuglsang (DIN) Astana m.t

10. Nicolas Roche (IRL) Sky a 37.